Több időt a szülőknek a családjukkal!

Mindannyian egy olyan országban szeretnénk élni, ahol senkinek sem kell választania a családja és a megélhetése között. Jelenleg azonban nagyon sokaknak kell dönteniük a gyermekeik és a karrierjük között. Ezeket a választásokat ráadásul a legtöbbször előre meghatározza a nemünk.

A magyarok közel 80%-a szerint a nők elsődleges feladata a családjukról és a háztartásról gondoskodni, míg a férfiaknak pénzt keresniük. Ezzel az egyik legtradicionálisabb családképben gondolkodó ország vagyunk az EU-ban. További részletek a blogon.

Ezen sürgősen változtatnunk kell, mert a nőket anyagi kiszolgáltatottságba sodorja, a férfiakat pedig megfosztja annak lehetőségétől, hogy aktívan részt vegyenek a gyermekeik nevelésében.

Van azonban lehetőségünk változtatni. Ha a kormány pótolná a mulasztását, és átültetné a vonatkozó uniós irányelvet a magyar jogrendszerbe:

  • az apáknak (vagy a vele egyenjogú társszülőknek) minimum 10 munkanapos szabadság járna a gyermekük születését követően (most 5, ikrek esetén 7 nap jár),
  • minden munkavállaló minimum 4 hónap szülői szabadságot kaphatna, amiből 2 hónapot nem lehet átruházni a másikra,
  • évi 5 munkanapos gondozói szabadságot kapnának azok, akik súlyosan beteg vagy gondozásra szoruló családtagot látnak el, és  
  • a 8 év alatti gyermeket nevelők rugalmas munkaidőt igényelhetnének. 

Mivel az irányelvet a kitűzött határidőig, 2022. augusztus 2-ig nem ültetették át a magyar jogba, most nekünk kell felszólítanunk a kormányt, hogy pótolja a mulasztását, és tegye lehetővé, hogy Magyarország a lehetőségek és ne az előre kijelölt életutak országa legyen.   

Írd alá a petíciót! Tegyél egy olyan országért, ahol senkinek sem kell választania a családja és a megélhetése között!