Börtönt kaphat, mert ellenezte a háborút – Aleksandra Skochilenko, Oroszország

Aleksandra Skochilenko – becenevén Sasha – egyetlen bűne, hogy valós információkat osztott meg Oroszország Ukrajna elleni inváziójáról. Most egy orosz börtönben van, szörnyű körülmények között, és akár egy évtizedes büntetést is kaphat. Írd alá a petíciót, és követeld Sasha azonnali szabadon bocsátását!

Aleksandra (becenevén Sasha) életében központi szerepet töltött be a zene. Sokat zongorázott, gitározott, mandolinozott és fuvolázott, illetve szívesen szervezett közös zeneesteket is.

Ma már nem játszik, mert Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát, és Aleksandra, aki úgy döntött, nem nézi tétlenül az inváziót, börtönbe került. Március 31-én egy szentpétervári szupermarketben az árcédulákat olyan papírcetlikre cserélte le, amelyek a háborúval kapcsolatos információkat tartalmaztak. 

A rendőrség nem sokkal ezt követően, április 11-én kora reggel letartóztatta, és hamis információk terjesztése miatt vádat emelt ellene. A vádat arra a büntetőtörvénykönyvi cikkelyre alapozták, amelyet az orosz kormány sebtében vezetett be idén márciusban, és aminek kifejezetten az a célja, hogy elhallgattassa a háború bírálóit. Ez a jogszabály azóta több tucat olyan, Aleksandrához hasonló ember életét törte derékba, akiknek az egyetlen bűnük az volt, hogy felszólaltak Ukrajna erőszakos megszállása ellen.

Aleksandra azóta is börtönben van, rettenetes körülmények között. Gluténérzékenysége ellenére nem kap neki megfelelő, gluténmentes ételeket, amiért gyakran éhezni kényszerül, cellatársai és fogvatartói pedig folyamatosan zaklatják. Ha elítélik, Aleksandra akár10 év börtönt is kaphat.