Betiltották a Pride Hetet Isztambul két körzetében

Betiltotta a 30. Pride Hét június 21. (kedd) és június 23. (csütörtök) közöttre tervezett eseményeit Isztambul Kadıköy és Beyoğlu kerületeinek vezetése.

A kadıköyi polgármesteri hivatal hivatalos bejelentése szerint a tiltás célja “a béke, a biztonság és a jólét fenntartása”, illetve „a bűnözés megelőzése” a kerületekben.  

A bejelentés előtt a szóban forgó körzetek azon helyszíneit, ahol a Pride Hét rendezvényei zajlottak volna, rendőrségi vizsgálatnak vetették alá.  

Az esemény szervezőinek Twitteren posztolt közleménye szerint a vizsgálat alatt a hatóságok olyan hivatalos – többek között adózási – dokumentumokat kértek, amikre nem volt szükség a felvonulás megtartásához.  

A kerületek vezetőségei ezután közölték, hogy sem szabadtéren, sem zárt helyszínen nem engedélyezik a Pride Hét programjait. Habár ezek Kadıköy és Beyoğlu területén kedd és csütörtök között zajlottak volna, a kerületek vezetőinek tiltása egy teljes hétre vonatkozik.

A szervezők szerint a döntés jogellenes, és kifogást fognak emelni ellene. Hozzátették, hogy a Pride Hét eseményei online és biztonságos helyszíneken folytatódnak majd. “Nem félünk, és nem adjuk fel!” – zárták a közösségi médiában közzétett bejegyzésüket.  

Isztambulban 2003 óta tartanak Pride meneteket. A 2014-es demonstráció százezres tömeget vonzott, ezt követően a hatóságok közbiztonsági okokra hivatkozva betiltották a különböző Pride rendezvényeket.

Az elmúlt években a felvonulásra az isztambuli hatóságok többször is erőszakkal válaszoltak: a rendőrség 2019-ben és 2021-ben is könnygázzal és gumilövedékekkel próbálta meg feloszlatni a megjelent tömeget, és többeket le is tartóztattak. A tavalyi felvonulást június 26-án tartották – nem sokkal azután, hogy Magyarországon elfogadták a homofób és transzfób propagandatörvényt. Ez a törvény múlt héten volt egyéves, erről bővebben ebben a blogbejegyzésben írtunk.