Az orosz hatóságok nem akarják, hogy tudjunk a tüntetésekről

Az orosz hatóságok az elmúlt időszakban egy olyan kifinomult rendszert építették ki a tüntetések korlátozására és elnyomására, amely kiterjed azokra az újságírókra és független megfigyelőkre is, akik beszámolnak azokról.

Ukrajna februári orosz megszállása óta egyre több a korlátozás, a háborúellenes mozgalom szabadjára engedett elnyomása pedig lényegében kizárja, hogy tüntetéseket lehessen tartani és azokról be lehessen számolni – áll az Amnesty International új jelentésében.

A Mindenképpen letartóztatnak című jelentés több tucat olyan esetet dokumentál, amikor tüntetések során jogellenesen akadályozták az újságírók és megfigyelők munkáját, önkényesen őrizetbe vették, megverték és bebörtönözték őket, illetve súlyos pénzbírságokat szabtak ki rájuk.

“Az orosz hatóságok eltökéltek abban, hogy ne csak megakadályozzák és elnyomják a tüntetéseket, bármennyire is békések azok, de mindent megtegyenek azért, hogy minél kevesebben szerezzenek azokról tudomást.” – mondta Natalja Prilutszkaja, az Amnesty International Oroszországgal foglalkozó kutatója.

“Már Putyin elnökségének legelejétől megfigyelhető, hogy egyre jobban korlátozzák a békés gyülekezéshez való jogot, és egyre többeket büntetnek meg, amiért élnek ezzel a jogukkal, lényegében egy tüntetés-mentes hellyé változtatva az országot. 2022 februárjában tízezrek vállalták a brutális pénzbüntetések és akár a börtön kockázatát is azért, hogy az utcákon békésen tiltakozzanak Ukrajna megszállása ellen. A hatóságok a lehető legszigorúbb pénzbüntetéseket szabták ki, a rendőrség pedig brutálisan bánt az újságírókkal és a független megfigyelőkkel.

“A hatóságok ugyanazt a taktikát alkalmazták mint egy évvel korábban a jogellenesen bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij szabadon engedését követelő demonstrációkon. A Kreml igyekszik a kritikus nyilvános véleménynyilvánítást teljesen eltörölni azzal, hogy nem engedi, hogy bárki tudjon a tüntetésekről, illetve akadályozza a megfigyelők munkáját is.”

Új veszélyek fenyegetik a háborúról és tüntetésekről tudósító független sajtót

Az elmúlt években az orosz hatóságok olyan jogi környezetet teremtettek, amely korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát és sokkal veszélyesebbé teszi a tüntetéseket megfigyelők, illetve az azokról beszámoló újságírók munkáját.

A törvény értelmében az újságíróknak jól látható megkülönböztetést kell viselniük a tüntetések során. Emellett a rendőrség egyre többször áll elő új követelésekkel, például a helyszínen a szerkesztőjüktől kapott megbízólevelet és az útleveleiket keresték az újságírókon. A hatóságok figyelmeztették a sajtó munkatársait, hogy “ne vegyenek részt” a tüntetéseken, illetve önkényesen letartóztatták őket. Sok esetben az őrizetbe vétel során annyira erőszakosak voltak a rendőrök, hogy az kínzásnak és más kegyetlen, embertelen bánásmódnak minősülhet.

“A kormány által a sajtót sújtó súlyos korlátozások mellett a rendőrség egyre önkényesebben akadályozza az újságírókat abban, hogy beszámoljanak a tüntetésekről.” – mondta Natalja Prilutszkaja.

A Független Újságírók és Sajtómunkatársak Szervezete szerint (amelyet egy bírósági határozat alapján 2022 szeptemberében számoltak fel) a 2021. január 23-át követő héten legalább 16 újságírót vettek őrizetbe a Navalnij bebörtönzése ellen tiltakozó tüntetések kapcsán. Az ismert civil szervezet, a Kínzás Elleni Bizottság hét munkatársát tartóztatták le – néhányukat erőszakot alkalmazva – amiért megfigyelőként ott voltak a tüntetéseken. Ezeknek az eseteknek a nagy részében az újságírók elleni vád a bíróságon “nem engedélyezett nyilvános gyűlésen való részvétel” volt, amely miatt pénzbüntetést illetve 10 vagy több nap elzárást kaptak.

A jogvédők és újságírók elnyomása látványosan rosszabb lett Ukrajna februári megszállása óta. Március 4-én egy új törvényt fogadtak el, amely tovább szűkítette a szabad véleménynyilvánítás kereteit. A jelentés készítésekor legalább kilenc újságíró és blogger ellen indult büntetőeljárás a frissen bevezetett “az orosz fegyveres erők ellen hamis információ terjesztése” (az orosz büntető törvénykönyv 207.3 szakasza) tényállás alapján. Néhány újságot és újságírót egy új “szabálysértés” elkövetése miatt ítéltek el. A vádak szerint “rombolták a külföldön állomásozó orosz fegyveres erők tekintélyét” (a szabálysértésekről szóló törvény 20.3.3 szakasza), amikor beszámoltak az Ukrajnában zajló háborúról.

Az új szabályok alapján bármilyen háborúellenes üzenetet tartalmazó riport, cikk vagy beszámoló miatt eljárás indulhat. Júniusban és júliusban a Vecsernyie Fedomoszti független jekatyerinburgi lapot és kiadóját, Guzel Ajtukovát 450 000 rubelre (közel 3 millió forintra) büntették meg egy részben elhomályosított kép miatt, amelyen háborúellenes matricák és a megszállást ellenző feliratok voltak láthatóak.

Két másik esetben a vlagyimiri Dovod szerkesztőségének több tagját, illetve a pszkovi Pszkovszkaja Gubernija újságot vették célba a hatóságok, mert beszámoltak a háborúellenes tüntetésekről.

Március 5-én a rendőrség házkutatást tartott a Dovod főszerkesztőjének, Kirill Iszutin és három másik újságíró otthonában, köztük a 17 éves Jevgenyij Szautinnál egy “rongálás” miatt indult nyomozás során, miután a helyi hídra valaki egy háborúellenes feliratot graffitizett. A graffitiről először a Dovod számolt be. Ugyanezen a napon a rendőrség és a rohamrendőrség betört a Pszkovszkaja Gubernija irodájába, házkutatást tartottak, lefoglalták a számítógépeket, telefonokat és más eszközöket az egy nappal korábban bevezetett új szabálysértésre, “az orosz fegyveres erők lejáratására” hivatkozva.

Az Ukrajna megszállásáról beszámoló sajtó és a háborúellenes mozgalom üldözése miatt több száz újságíró menekült el Oroszországból. A független tévécsatorna, a TV Rain és a Novaja Gazeta is azok között volt, amelyeknek fel kellett függeszteniük a működésüket. Az Ekho Moszkvi rádiót, amely sokáig a legkritikusabb hangok felülete volt, szintén bezáratták a hatóságok. Ezeknek az újságíróknak most új utakat kell találniuk, hogy tájékoztatni tudják az orosz közönséget.

Változásra és sokkal alaposabb nemzetközi vizsgálatokra van szükség

A békés tüntetők, újságírók és független megfigyelők elleni visszataszító támadásoknak azonnal véget kell vetni. A szabad véleménynyilvánítást ellehetetlenítő elnyomó orosz törvényeket azonnal hatályon kívül kell helyezni.

“Egészen addig folytatódni fognak a jogsértések, többek között az Ukrajna elleni agresszió is, ameddig az orosz kormány tovább folytatja az elszigetelődés politikáját és a lakosainak üldözését.” mondta Natalja Prilutszkaja.

“Közeli és hatékony nemzetközi vizsgálatokra van szükség. Ezekben a sötét időkben létfontosságú, hogy támogassuk az orosz civil szervezeteket, a független sajtót és megfigyelőket, akik az Oroszországban elkövetett jogsértésekről beszámolnak.”