©Amir Levy/Getty Images

A Hamásznak azonnal szabadon kell engednie a civil túszokat  

Mély megrendüléssel és aggodalommal követjük, ami Izraelben történik. Aggódunk a barátainkért, munkatársainkért és minden civilért az izraeli és a palesztin területeken. A Hamász október 7-i civilek és polgári célpontok ellen kezdett támadássorozatot, amire nincsen mentség, nem igazolható semmilyen módon. A civilek szándékos meggyilkolása, elrablása, a polgári célpontok elleni rakétatámadások háborús bűncselekmények, amelyekért az elkövetőket felelősségre kell vonni. 

Az Amnesty International egy független emberi jogi szervezet, amely arra törekszik, hogy a fegyveres konfliktusban részt vevő valamennyi fél betartsa a nemzetközi humanitárius és emberi jogi előírásokat. Az Izrael és a palesztin fegyveres csoportok között zajló fegyveres konfliktusról szóló anyagainkban valamennyi fél tevékenységét ezen szempontok szerint vizsgáljuk. 


Az Amnesty International továbbra is követeli az összes civil túsz – köztük gyermekek – azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását, akiket a Hamász és más fegyveres csoportok több mint egy hónapja tartanak fogva a megszállt Gázai övezetben.  

Az elmúlt napokban emberek ezrei vonultak az utcára Izraelben, kritizálva az izraeli kormány reakcióját, és követelve a szeretteik hazahozatalát. A múlt héten az Al-Kasszám Brigádok – a Hamász katonai szárnya – által közzétett videón az interneten keringett, amelyen három, Gázában fogva tartott civil túsz látható, amint Benjamín Netanjahu izraeli miniszterelnöknek üzennek. A túszok “vallomásainak” rögzítése és nyilvános megosztása embertelen és megalázó bánásmódnak minősül.  

“A túszejtést és civilek elrablását a nemzetközi jog tiltja, és háborús bűncselekménynek minősül. A túszokkal humánusan, a nemzetközi joggal összhangban kell bánni, nem pedig online videókon felvonultatni vagy vallomások tételére kényszeríteni őket” – mondta Agnès Callamard, az Amnesty International főtitkára. 

“Ahelyett, hogy a Hamász a bajba jutott civil túszokat politikai célokra használná fel, azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engednie őket. A legkevesebb az lenne, ha azonnali hozzáférést biztosítanának független megfigyelőknek, hogy meggyőződjenek a túszok állapotáról, és megkönnyítsék a családjukkal való kapcsolattartást.”  

Az izraeli hatóságok szerint legalább 240 civil túszt és katonai foglyot tartanak fogva a Gázai övezetben, de nem részletezték a megoszlásukat. A túszok között 33 gyermek, idősek, külföldi vagy kettős állampolgárok, valamint izraeli katonák is vannak. A Hamász eddig négy civil nőt engedett szabadon: két amerikai állampolgárt október 20-án, a másik kettőt pedig október 24-én.  

A szervezet ismét felszólítja a harcban álló feleket az azonnali tűzszünetre, az összes civil védelmére, és a létfontosságú segélyekhez való hozzáférés biztosítására a gázai humanitárius katasztrófa enyhítésére. 

“Izrael válogatás nélküli támadásaiban a palesztin egészségügyi minisztérium szerint eddig több mint 10 000 palesztin halt meg, köztük 4200 gyermek. A bombázás emelett veszélybe sodorja a Gázában túszul ejtett civileket, és figyelmen kívül hagyja az izraeli családok felhívásait, hogy a hadműveletek során a túszok épségét tekintsék elsődlegesnek” – mondta Agnès Callamard. 

Ella Ben Amiszüleit, Raz és Ohad Ben Amit az október 7-i Hamász és más fegyveres csoportok által elkövetett támadások során rabolták el Be’eriből. Ő is azok közé tartozik, akik csatlakoztak a legutóbbiüntetésekhez. Az Amnesty Internationalnek azt is elmondta, hogy édesanyja beteg, az agyában és a gerincében vannak változások.  

“Már több, mint egy hónap telt el azóta, hogy a szüleimet elvitték otthonukból. Szörnyű tehetetlenség és hatalmas bizonytalanság maradt ránk… Nincs információm a helyzetükről, ami nagyon megnehezíti a mindennapjaimat. Azért tiltakozunk, hogy felhívjuk a figyelmet a túszokra, és követeljük, hogy gondoskodjanak róluk, valamint nyomást gyakoroljunk a szabadon bocsátásuk érdekében. Kérem a kormányomat és a világ összes vezetőjét, hogy segítsenek nekünk. Szeretnénk szüleinket élve újra látni. Amíg édesanyám nem kapja meg a szükséges gyógyszert a betegségére, félünk, hogy nem fogja túlélni, nincs időnk.”     

Yonatan Zeigen, akinek 74 éves édesanyját, Vivian Silver békeaktivistát, a B’Tselem izraeli emberi jogi szervezet korábbi vezetőségi tagját október 7-én rabolták el a dél-izraeli Be’eri Kibbutzból. Yonatan az Amnesty Internationalnek ezt mesélte: 

“Szomorúságot és fájdalmat érzek édesanyám, az összes túsz, a közösségeink és a palesztin nép iránt. Úgy gondolom, hogy ez egy figyelmeztető jelzés, amiért mindkét fél kudarcot vallott a béke megteremtésében. Tűzszünetet és az összes túsz szabadon bocsátását szeretném, amely az átfogó megoldás felé vezető út első lépése lenne, és amelyhez hosszútávú nemzetközi szerepvállalásra van szükséges. Biztonságot csak békével lehet elérni.” 

Moshi Lotemlányát, Hagart három kisgyermekével együtt – a legkisebbek mindössze négyéves – tartják fogva túszként Gázában. “Amit a Hamász és más fegyveres csoportok tettek, azzal nemcsak a szomszédaiknak ártottak, akik Izraelben a legjobban törődtek a palesztin néppel és annak jogaival, hanem a saját népüknek is. Apaként és nagyapaként is nagyon nehéz számomra, hogy megfosztottak a családomtól, és semmilyen információt nem adnak róluk. Nagyon hiányoznak nekem. Minden egyes nap elteltével egyre nehezebb. Nagyon kiszolgáltatott helyzetben vannak, a támadások nagyon megijesztenek. Felszólítom a nemzetközi szervezeteket, legyen az ENSZ vagy a Vöröskereszt, hogy hozzák haza a túszokat”. 

A Genfi Egyezmények, azok kiegészítő jegyzőkönyvei és a nemzetközi humanitárius szokásjog tiltja a túszejtést,az háborús bűncselekménynek minősül.  A Nemzetközi Büntetőbíróság Római Statútuma ezt a bűncselekményt egy ember (a túsz) elfogása vagy fogva tartásával határozza meg, amelyhez annak megölésével, megsebesítésével vagy további fogva tartásával való fenyegetés társul annak érdekében, hogy egy harmadik felet cselekvésre vagy cselekvéstől való tartózkodásra kényszerítsenek –  a túszul ejtett biztonságának vagy szabadon bocsátásának kifejezett vagy hallgatólagos feltételeként.  

Az Amnesty felszólítja a Hamászt és más fegyveres csoportokat, hogy minden fogva tartott személlyel, beleértve az izraeli katonákkal is, humánusan és a nemzetközi humanitárius joggal összhangban bánjanak. Minden túsznak hozzáférést kell biztosítani a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságához, és lehetővé kell tenni, hogy kapcsolatba léphessen családjával. A sérülteket vagy betegeket orvosi ellátásban kell részesíteni.    

A Hamásznak és más fegyveres csoportoknak biztosítaniuk kell azt is , hogy a túszokat és más foglyokat a katonai célpontoktól távoli helyszíneken tartsák, hogy a minimálisra csökkentsék annak kockázatát, hogy a bombázásokban megsebesüljenek. Semmilyen körülmények között nem szabad őket arra használni, hogy a katonai célpontokat védjenek meg a támadásoktól. 

A Hamász és más fegyveres csoportok október 7-i szörnyű támadásai óta Izrael a bombázásokmellett fokozta a Gázai övezet elleni 16 éve tartó jogellenes blokádját, elvágva a víz-, üzemanyag- és egyéb létfontosságú szükségletektől, súlyosbítva ezzel a humanitárius válságot. 

Az izraeli erők emellett több mint 2000 palesztint tartóztattak le a megszállt Ciszjordániában, és fokozták a palesztin foglyokkal szembeni kegyetlen és embertelen bánásmódót. A jelenleg izraeli fogságban lévő több mint 6800 palesztin fogolytól megtagadták a családlátogatástés az ügyvédjükhöz való hozzáférést is. Még a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának sem engedikk a hozzáférést az Izrael által “biztonsági foglyoknak” minősített palesztin fogvatartottakhoz. Az elmúlt hónapban négyen haltak meg fogva tartás soránAz Amnesty International dokumentálta, hogy október 7-én a Hamász és más fegyveres csoportok rakétákat lőttek ki Izraelre, és harcosaik válogatás nélkül öltek meg és raboltak el civileket, ezzel pedig háborús bűncselekményeket követtek el. Az izraeli hatóságok szerint legalább 1400 embert, zömében civileket öltek meg. Izraelben a Hamász és más fegyveres csoportok válogatás nélküli rakétatüze továbbra is veszélyezteti a civileket. 

A szervezet dokumentálta az izraeli erők által elkövetett háborús bűncselekményeket is, többek között a Gáza bombázása során elkövetett válogatás nélküli támadásokat, amelyek lakóépületeket döntöttek romba, egész városrészeket tettek a földdel egyenlővé és egész családokat irtottak ki.