A Gázai övezet északi részén élők kényszer-evakuálása háborús bűncselekménynek minősülhet  

Mély megrendüléssel és aggodalommal követjük, ami Izraelben történik. Aggódunk a barátainkért, munkatársainkért és minden civilért az izraeli és a palesztin területeken. A Hamász október 7-i civilek és polgári célpontok ellen kezdett támadássorozatot, amire nincsen mentség, nem igazolható semmilyen módon. A civilek szándékos meggyilkolása, elrablása, a polgári célpontok elleni rakétatámadások háborús bűncselekmények, amelyekért az elkövetőket felelősségre kell vonni.  

Az Amnesty International egy független emberi jogi szervezet, amely arra törekszik, hogy a fegyveres konfliktusban részt vevő valamennyi fél betartsa a nemzetközi humanitárius és emberi jogi előírásokat. Az Izrael és a palesztin fegyveres csoportok között zajló fegyveres konfliktusról szóló anyagainkban valamennyi fél tevékenységét ezen szempontok szerint vizsgáljuk. 

2023. október 21-én az izraeli hadsereg szórólapokat dobott le a Gázai övezet északi részén, amelyekkel az ott élőket a lakóhelyük azonnali elhagyására szólította fel. A felhívások – amellett, hogy figyelmeztették az itt élő civileket, hogy az életük veszélyben van – kijelentették, hogy bárki terrorista szervezettel való együttműködéssel vádolható, aki úgy dönt, hogy nem indul el a déli területekre. Mindez egy héttel azután történt, hogy az izraeli hadsereg utasította a Gázai övezet mintegy 1,1 millió lakosát, hogy meneküljenek a térség déli részére. 

“Egy egész város vagy régió katonai célponttá nyilvánítása ellentétes a nemzetközi humanitárius jog előírásaival.” – mondta el a hírre reagálva Donatella Rovera, az Amnesty International vezető válságkezelési tanácsadója.  

“A támadó félnek minden esetben különbséget kell tennie a polgári és katonai célpontok között, és mindent meg kell tennie a civil lakosság és infrastruktúra védelme érdekében. A civilek célba vétele és a válogatás nélküli támadások megsértik ezt a szabályt, és háborús bűncselekménynek minősülhetnek.”  

A szórólapok üzenetei újabb bizonyítékai annak, hogy Izrael célja a civilek erőszakos kiszorítása Gáza északi területeiről. Ez azonban kollektív büntetéssel ér fel, hiszen olyan civilek szenvednek mások bűntetteiért, akik semmit sem követtek el. Ezeknek az embereknek nincs hová menekülniük, és az otthonaikban próbálnak túlélni, miközben Izrael könyörtelenül bombázza Gázát.  

A ledobott szórólapok tartalmát Izrael többi evakuálási parancsával – például a Gáza északi részén található 23 kórházra vonatkozó kiürítési felszólítással – illetve az izraeli hatóságok humanitárius segélyszállítmányok beengedésére és elosztására vonatkozó előírásaival összefüggésben kell értelmezni. Ezek az előírások a nemrégiben Gázába szállított – nagyrészt elégtelen mennyiségű – humanitárius segélyt a Wadi Gázától délre eső területekre korlátozzák, ami a segélyszállítmányokat gyakorlatilag a civilek zsarolásának egyik eszközévé változtatja.  

Az Amnesty International ismételten felszólítja az izraeli hatóságokat, hogy haladéktalanul vonják vissza ezeket az evakuálási parancsokat, és vessenek véget azoknak a fenyegetéseknek, amelyek a civilek megfélemlítésére szolgálnak. A segélyszállítmányokat megfelelő mennyiségben kell biztosítani a gázai civileknek, az elosztásukra vonatkozó minden korlátozást pedig haladéktalanul fel kell oldani.  

Borító:  Ahmad Hasaballah/Getty Images