A diszkrimináció és a gyűlölet-bűncselekmények számának növekedéséhez vezethet egy tegnap elfogadott homofób törvényjavaslat Oroszországban

Minden korosztályra kiterjeszti az úgynevezett “nem hagyományos szexuális kapcsolatok népszerűsítésének” tilalmát egy új törvénytervezet, amelyet csütörtökön fogadott el az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma.

A tilalom megsértéséért magánszemélyek akár 400 ezer rubel (2,7 millió forint), szervezetek pedig 5 millió rubel (33,5 millió forint) összegű pénzbüntetést is kaphatnak. A külföldi “elkövetőket” és azokat, akik kiskorúakkal osztanak meg ilyen kapcsolatokat “népszerűsítő” tartalmakat a médián vagy az interneteten keresztül, kitoloncolhatják.

Marie Struthers, az Amnesty International kelet-európai és közép-ázsiai igazgatója a hírre reagálva azt mondta: a törvényjavaslat elfogadása nem csak új szintre emeli az államilag elismert homofóbiát, hanem megfosztja az LMBTI embereket a véleménynyilvánításhoz való joguktól, fokozza az őket érő diszkriminációt, és valószínűleg növelni fogja az ellenük elkövetett gyűlölet-bűncselekmények számát is.

“A tettetésnek mára vége” – fogalmazott Struthers arra utalva, hogy kilenc évvel ezelőtt a “nem hagyományos szexuális kapcsolatok népszerűsítését” tiltó törvényt az orosz hatóságok a fiatalok védelmére hivatkozva hozták meg.

Az új, minden korosztályra kiterjeszett törvényjavaslatot az igazgató szerint nagy valószínűséggel arra használják majd, hogy bezárják a nem kormányzati szervezeteket, betiltsák az LMBTI témákkal foglalkozó honlapokat, közösségi média oldalakat, filmeket és könyveket, megbírságolják és megfélemlítsék a szexuális és nemi kisebbségek jogaiért kiálló aktivistákat, és teljesen kiközösítsék az ilyen közösségek tagjait.

“Ennek az új törvénynek az elfogadása egy újabb emberi jogi katasztrófa”

– mondta el Struthers.

A törvényjavaslatot az orosz parlament mindkét házának jóvá kell hagynia, a hatálybalépéshez pedig Putyin elnök aláírására is szükség van. Ezekre akár napokon belül sor kerülhet.