20 évre bezárták, mert változást akart – Nasser Zefzafi, Marokkó

Nasser Zefzafit, egy marokkói tiltakozó mozgalom vezetőjét többször megkínozták és rettenetes körülmények közt tartják fogva, mióta 2018-ban 20 év börtönre ítélték. Szólalj fel Nasser szabadságáért!

Nasser Zefzafi békésen élt a családjával az észak-marokkói Rif régióban – legalábbis amennyire békésen csak lehet egy olyan térségben, amely rossz egészségügyi ellátással, szegényes oktatással és foglalkoztatási nehézségekkel küzd.

Nasser városában 2016 októberében kezdődtek békés tüntetések egy halárus halála miatt, akit egy szemeteskocsi gázolt halálra, amikor megpróbálta visszaszerezni a hatóságok által elkobzott halait. Több millió ember vonult fel békésen, hogy kifejezze a rendszerrel szembeni elégedetlenségét.

Nasser, aki szilárdan hisz az egyenlőégben és az igazságosságban a tüntetésekből megszülető Hirak El-Rif mozgalom élére állt. A következő hónapokban újabb tüntetések kezdődtek, amelyek során a marokkói hatóságok több száz felvonulót tartóztattak le.

2017. május 29-én Nassert is őrizetbe vették, mert megzavart egy mecsetben tartott prédikációt és azzal vádolta meg az iszlám imavezetőt, hogy a beszédében kormánypropagandát terjeszt. Fogvatartása alatt a rendőrök megkínozták Nassert, majd a vádaskodása miatt 2018 június 27-én 20 év börtönbüntetésre ítélték.

Letartóztatása óta magánzárkában van, szörnyű körülmények között, egészségügyi állapota pedig romlik: légzési-, látási problémákkal és idegfájdalmakkal küzd, a börtönhatóságok pedig megtagadják tőle a szükséges orvosi ellátást.