Idén már negyedik alkalommal hirdettük meg középiskolásoknak szóló emberi jogi versenyünket. Az egész tanévet lefedő levelezőversenyt 2013-ban rendeztük meg először, akkor öt budapesti iskola részvételével. A csapatok száma azóta évről évre nő, de a verseny szerkezete alapvetően nem változott: a feladatcsomagokat a rendszeres találkozókon adjuk át, évente több disputát szervezünk és a tanévet nyári táborral zárjuk.

A versenyző fiataloknak (összpontosok), a feladatkészítőknek (összpontozók), a mentortanároknak és a munkatársaknak is sok felejthetetlen élményt nyújtott ez az első év. A fiatalok munkáit összegyűjtöttük az Emberi Jogi Oktatás oldalon. A visszajelzések alapján is büszkék lehetünk a diákokra és a feladatkészítő képzőinkre.

A 2016/2017-es tanévben hat budapesti iskola hét csapata nevezett a versenybe:

1. Bolyai János Műszaki Szakgimnázium és Kollégium,

2. Europa 2000 Középiskola,

3. Lauder Javne Iskola,

4. Madách Imre Gimnázium,

5. Szent László Gimnázium (két csapattal),

6. Szinyei Merse Pál Gimnázium.

A verseny leírása:

A középiskolásoknak szóló levelezőverseny októbertől május végéig olyan emberi jogi témákkal foglalkozik, mint a szegénység elleni küzdelem; a rasszizmus; az LMBTI emberek, a roma emberek és a menekültek jogai. A témák mellett kiemelten fontos, hogy a hat tantárgyra osztott feladatcsomag (irodalom, történelem, reál, nyelvek, művészet, média) feladatsorai kövessék a korosztály igényeit, vagyis mind módszertanukban, mind tartalmukban igazodjanak a szórakoztatva tanulás elvárásaihoz. Az önkéntes képzőink (összpontozók) által készített feladatcsomagokat a diákok a havi rendszerességű találkozón kapják meg, ahol a versenyzés mellett tér nyílik a közösségépítésre, ismerkedésre is. A találkozók helyszíne gyakran a Katona József Színház Sufnija, ahol színházi foglalkozásokon, filmvetítéseken vehetnek részt az összpontosok, időnként a színház ifjúsági tagozatának egy-egy csoportjával közösen. Az Összpont legnagyobb kihívása a félévenként megszervezett egész napos Disputa, ahol a versenyző csapatok emberi jogi tételmondatokat vitatnak meg egymással, ötfős zsűri jelenlétében. A kilenc hónapon át tartó Összpont követi az emberi jogi eseményeket, naprakész és hiteles információkkal látja el az érdeklődő fiatalokat, érzékenyíti őket a világban megtapasztalható előítéletes, diszkriminatív, rasszista és gyűlölködő történések áldozatainak, következményeinek megértésére, teret ad a saját és mások jogaiért való kiállásra. A verseny ingyenes, az értékes díjak mellett a legmotiváltabb összpontosok lehetőséget kapnak a nyári táborunkban való részvételre is.

A versenyt 2016-ban a Belga Királyság Nagykövetségének Flamand Képviselete támogatta. Segítségükkel rendkívüli disputát szerveztünk 2016. áprilisi 8-án a volt és jelenlegi összpontos csapatoknak; és 2016 nyarán ismét meg tudtuk szervezni az Emberi Jogi Nyári Táborunkat, mely idén ötnapos volt.

*** A Flamand Kormány nem felelős a program tartalmáért. * The Flemish Government is not responsible for the content of this publication. ***

Fotógaléria

Lásd a mellékleteket

Az egész tanévet lefedő emberi jogi verseny 2013. szeptemberében indult el öt budapesti középiskolával (Eötvös József Gimnázium, Europa 2000 Középiskola, Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium, Madách Imre Gimnázium és a Raoul Wallenberg).