WHATSAPP: ISMÉT JOGVÉDŐK IS VOLTAK AZ IZRAELI CÉG KÉMPROGRAMJÁNAK CÉLPONTJAI

Tegnap jelentette be a WhatsApp, hogy az izraeli NSO nevű cég a WhatsAppon keresztül vett célba több mint ezer embert, köztük emberi jogi aktivistákat.

“A tegnapi bejelentés ismét megerősíti,hogy az NSO továbbra is komoly pénzeket keres a kémprogramjaival, amelyeket jogvédők megfélemlítésére, nyomon követésére és üldözésére használnak az egész világon, köztük Bahreinben, az Emírségekben és Mexikóban. El kell ismerni a WhatsApp elkötelezettségét abban, hogy megpróbál ellenállni a támadásoknak, és többek között jogi úton is megpróbál fellépni az NSO ellen.”  – mondta Danna Ingleton, az Amnesty Tech részlegének igazgatóhelyettese. “Az NSO szerint a programot pusztán “terrorcselekmények és bűncselekmények megelőzésére” fejlesztették ki. A valóság azonban az, hogy a szoftvereikkel súlyos jogsértéseket követnek el. A legbiztosabb módja, hogy megakadályozzák, az NSO technológiája olyan kormányok kezébe kerüljön, amelyek visszaélnek vele, ha Izrael visszavonja az exportengedélyüket. Az Amnesty ezért vesz részt a tel-avivi bíróságon zajló eljárásban, amelynek éppen ez a célja.

HÁTTÉR

Kedden jelentette be a WhatsApp, hogy egy NSO által fejlesztett kémprogram kihasználva az applikáció gyenge pontjait, nagyjából 1400 embert vett célba 2019 áprilisa és májusa között. A WhatsApp szerint az 1400-ból nagyjából 100 ember volt jogvédő. A WhatsApp sérülékenysége lehetővé tette, hogy a támadók egy kémprogramot telepítsenek a célpont készülékére miután felhívták.

November 7-én a tel-avivi bíróságon folytatódik az eljárás, amelynek célja, hogy az izraeli Védelmi Minisztérium visszavonja az NSO Csoport exportengedélyét. A cég Pegasus nevű szoftverét újságírók és aktivisták ellen használták az egész világon, többek között Marokkóban, Szaúd-Arábiában, Mexikóban az Egyesült Arab Emírségekben. Az Amnesty egyik munkatársa is a célpontok között volt.

Az eljárást az Amnesty izraeli szekciójának közel 30 tagja és támogatója illetve az izraeli emberi jogi közösség más tagjai indították. Az eljárást az Amnesty a New York University (NYU) School of Law’s Bernstein Institute for Human Rights and Global Justice Clinic-kel együttműködve támogatja.

Az Amnesty októberi beszámolója szerint a Pegasust két ismert marokkói jogvédő, a tudós és aktivista Maati Monjib és az emberi jogi ügyvéd, Abdessadak El Bouchattaoui ellen is használták.