Vonják vissza a gázai kórházaknak adott teljesíthetetlen evakuálási parancsokat! 

MAHMUD HAMS/AFP via Getty Images

Október 13-án az izraeli haderő a Gázai övezet és Gázaváros összesen 23 kórházának kényszer-evakuálását rendelte el. Ezek a kórházak több mint 2000 beteg és sérült életmentő kezeléseit látják el, illetve több tízezer, a lakóhelyét elhagyni kényszerült családnak szolgálnak menedékül. A Gázai övezetben jelenleg zajló humanitárius katasztrófa miatt ezeket az evakuálási parancsokat gyakorlatilag lehetetlen végrehajtani: betegeket szállítani üzemanyag nélkül, a lerombolt területeken keresztül képtelenség. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szavaival élve ez a súlyos sérültek és betegek halálos ítéletét jelentené. Ezeknek az evakuálási parancsoknak a betartása a Gázai övezet teljes egészségügyi rendszerének összeomlásához vezethet, ezért az izraeli hatóságoknak azonnal vissza kell őket vonniuk azokat, és a nemzetközi humanitárius jognak megfelelően biztosítaniuk kell az egészségügyi intézményék védelmét.  

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) szerint október 22-vel bezárólag több mint 4650 palesztin civil halt meg – köztük 1873 gyermek –, illetve több mint 14 245-en megsebesültek az október 7-én megindult izraeli légicsapások során. Az OCHA becslései szerint az Izrael és a Hamász jelenlegi konfliktusának kezdete óta több mint 1,4 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát.   

Október 13-án a kora reggeli órákban az izraeli hadsereg több mint 1,1 millió, a Gázai övezet északi részén élő civilt szólított fel arra, hogy azonnal menjenek a déli területekre. Függetlenül a menekülésre adott rövid határidőtől – amiről később még az izraeli hadsereg is elismerte, hogy nem volt megvalósítható -, az izraeli haderő felszólítása nem tekinthető megfelelő figyelmeztetésnek, ami miatt a Gáza északi részeire vonatkozó kiürítési parancs erőszakos kitelepítésnek minősülhet a nemzetközi jog alapján.  

“A kórházak kiürítése gyakorlatilag lehetetlen, mivel az intenzíven fekvő betegeket, az újszülötteket és a súlyos sérülteket, akik legalább ötvenen vannak, nem tudjuk elszállítani” – mondta el az al-Kudsz kórház egyik orvosa az Amnesty Internationalnek. Az egészségügyi intézmény egyike az evakuálásra felszólított intézmény a 23-ból, amely a betegek mellett több mint 8000 menekülőnek szolgál menedékül. 

A Gázai övezet egésze és az itt található polgári infrastruktúra – beleértve a kórházakat is – nem tekinthető katonai célpontnak. A gázai egészségügyi dolgozók a körülöttük kialakult humanitárius katasztrófa közepette is küzdenek az emberek életéért és egészségéért, sokan úgy, hogy a támadásokban elveszítették a családtagjaikat, barátaikat vagy munkatársaikat.  

Az izraeli hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk a nemzetközi humanitárius jogot, például azzal is, hogy visszavonják a gázai kórházaknak kiadott teljesíthetetlen evakuálási parancsot.  

Írd alá a petíciónkat, és szólítsd fel Joáv Gallant izraeli védelmi minisztert, hogy a parancsok visszavonása mellett azt is tegye lehetővé, hogy a humanitárius segélycsomagok azonnal és korlátozások nélkül eljussanak a Gázai övezetbe.