Vessenek véget az emberi jogi krízisnek El Salvadorban!

Emberi jogi válsághelyzet alakult ki El Salvadorban, miután Nayib Bukele elnök 2022 márciusában rendkívüli állapotot hirdetett. A hatalom tavaly március óta szisztematikusan visszaél a rendelkezési jogával, rendszeresek a letartóztatások, a jogtalan fogvatartások és más jogsértések.   

<br>© 2022 Camilo Freedman – SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Emberi jogi válsághelyzetet idézett elő El Salvadorban, hogy Nayib Bukele elnök 2022. március 27-énrendkívüli állapotot vezetett be, állítólag azzal a céllal, hogy könnyebb legyen megfékezni az országban rendszeresen dúló bandaháborúkat. Az így életbe lépő intézkedések azonban alapvető emberi jogokat vesznek semmibe.  

Folyamatossá váltak a letartóztatások, az Amnesty International szerint jelenleg több mint 60 ezer embert tartanak fogva tisztességes bírósági eljárás nélkül, és legalább 150-en haltak meg állami őrizetben. A hatóságok olyan jogtalan eszközökhöz nyúlnak, mint a kínzás, akár gyerekek esetében is. A szólás- és sajtószabadsághoz való jog is veszélybe került, hiszen bárki, aki felemeli a hangját a jogsértések ellen – legyen az újságíró vagy emberi jogi aktivista – lejárató kampányokkal, megbélyegzéssel, szélsőséges esetben pedig letartóztatással néz szembe. Sok újságíró öncenzúrára kényszerült, míg mások elhagyták az országot.  

Ahelyett, hogy a rendkívüli intézkedések a bandaháborúk megfékezését és a biztonságot szolgálnák, figyelmen kívül hagyják a mélyebb társadalmi problémákat, és tömegek igazságtalan bebörtönzéséhez vezetnek úgy, hogy közben a valódi, strukturális problémákat nem oldják meg. #KöszönjükBukele elnöknek, hogy megmutatta, hogyan nem szabad kezelni egy válságot! 

El Salvador elnökének tudnia kell, hogy a világ minden tájáról emberek milliói ellenzik az emberi jogi krízist, amit előidézett. Ezért felszólítjuk őt, hogy haladéktalanul számolja fel a rendkívüli állapotot, és dolgozzon az emberi jogokat tiszteletben tartó, átfogó közbiztonsági politikákért az országban! 

Írd alá a petíciót és szólalj fel az emberi jogokért El Salvadorban is!