Verés, szexuális zaklatás és bebörtönzés egy tüntetésért cserébe – Joanah Mamombe, Netsai Marova és Cecillia Chimbiri, Zimbabwe 

Joanah Mamombét, Netsai Marovát és Cecillia Chimbirit elrabolták, megverték és szexuálisan bántalmazták, miután egy kormányellenes tüntetést vezettek Zimbabwében. Békés kiállásuk miatt most börtön várhat rájuk. Szólalj fel Joanahért, Netsaiért és Cecilliáért!

Joanahban, Netsaiban és Cecilliában sok a közös vonás: mindhárman szeretnek társasozni, Netflixet nézni, és szenvedélyesen érdekli őket a politika.  2020 májusában együtt vezettek egy kormányellenes tüntetést is, és azóta együtt cipelik azoknak a megpróbáltatásoknak a terheit, amelyek a tüntetést követően történtek velük.

A demonstráció vezetéséért a három nőt önkényesen letartóztatták, majd pedig elrabolták: zsákkal a fejükön, egy jelzés nélküli autóban vitték ki őket Zimbabwe fővárosából, Hararéból. A városon kívül aztán a három rémült nőt egy gödörbe lökték, megverték, szexuálisan bántalmazták, és arra kényszerítették, hogy emberi ürüléket egyenek.

Joanaht, Netsait és Cecilliát két nappal később találták meg szakadt ruhában, vágásokkal és zúzódásokkal borítva, mérföldekre Hararétól. Hiába kerültek ezt követően kórházba, a hatóságok rendőröket küldtek utánuk még a kórtermekbe is, hogy ne beszélhessenek a sajtónak az elrablásukról.

Miután azt állították, hogy felismerték néhány támadójukat, a három nőt őrizetbe vették, és azzal vádolták meg, hogy a velük történteket csak kitalálták. Joanah, Netsai és Cecillia 2020 júniusában óvadék ellenében szabadlábra kerültek, de a perük azóta is tart, az őket ért traumáért pedig eddig még senkit nem vontak felelősségre.