USA: Zárják be Guantánamót, és fejezzék be az emberi jogi képmutatást!

A kubai Guantánamó-öbölben található hírhedt amerikai fogolytábor működése tökéletes példája az amerikai emberi jogi kettős mércének, jelentette be az Amnesty International öt évvel azután, hogy Barack Obama elnök aláírta a létesítmény bezárásáról szóló rendelkezést.

„Guantánamó egy éven belüli bezárása egyike volt Obama elnök első hivatalos döntéseinek a hivatalba lépésekor” – mondta Erika Guevara Rosas, az Amnesty International Amerika Programjának elnöke. „A változás akkori ígérete öt évvel később, mára már emberi jogi bukás, ami azzal fenyeget, hogy Obama örökségét éppúgy kísérteni fogja, mint az elődjéét.”

12 évvel azután, hogy az első letartóztatottakat repülőgépen, leszíjazva Guantánamóba szállították, még mindig több, mint 150 férfit tartanak fogva, többségüket vádemelés vagy tárgyalás nélkül.

Néhány guantánamói fogvatartott ügyét katonai bíróságok megtárgyalják, de ezek a tárgyalások nem a nemzetközi jogszerű bírósági normák szerint zajlanak. A mintegy 800 fogvatartott közül kevesebb, mint egy százalékukat ítélte el katonai bíróság, s ezeknek az ítéleteknek a többsége is tárgyalás előtti vádalkuk eredménye.

Az Egyesült Államok olyat vár el más országoktól, amit ő maga nem tesz meg – fogadják be azokat a szabadon engedett fogvatartottakat, akiket nem lehet hazatelepíteni. Ennek eredményeképpen még azokat is tovább tarthatják benn, akiknek sikerül bírósági végzést kapni a bezáratásuk ellen. A három kínai, ujgur nemzetiségű férfi Szlovákiába szállítása a múlt hónapban öt évvel azután történt, hogy egy amerikai szövetségi bíró jogtalannak ítélte az elzárásukat.

Több mint 70 – többségében jemeni – fogvatartottat már „elszállításra engedélyezettnek” ítéltek, de a hazájukban kialakult helyzet vagy egyéb okok késleltetik a guantánamói elszállításukat.

„A guantánamói fogvatartottak továbbra is bizonytalanságban maradnak, hisz a sorsuk éveken keresztül a levegőben lóg. Sokuk emberi jogait komolyan megsértették erőszakos eltüntetésükkel vagy megkínzásukkal, a jogorvoslathoz való hozzáférésüket pedig szisztematikusan blokkolták. A felelősségre vonhatóság ugyanakkor minimális” – mondta Erika Guevara Rosas.

„Az Egyesült Államok folyamatosan hirdeti az elkötelezettségét a nemzetközi emberi jogok iránt, miközben a guantánamói fogolytábort fenntartja. Ha bármely más ország lenne felelős a kialakult guantánamói emberi jogi vákuumért, azt biztosan rosszallaná Amerika. Már rég itt az ideje, hogy az amerikai hatóságok véget vessenek ennek a kettős mércének”– hangsúlyozta Erika Guevara Rosas.

Az Amnesty International arra kéri az amerikai hatóságokat, biztosítsanak független, pártatlan vizsgálatot minden egyes hiteles, emberi jogsértésről szóló állítás esetében a Guantánamóban vagy máshol fogvatartottak ügyeiben. Ezek eredményét tegyék nyilvánossá, és mindenkit, aki felelős ezekért a bűnökért, függetlenül korábbi vagy jelenlegi hivatalától, a nemzetközi törvénykezés szerint állítsák bíróság elé.

Az amerikai katonai és hírszerzési tisztviselők által elkövetett emberi jogi jogsértéseket érintő titkolózásnak véget kell vetni, jelentette ki a szervezet.

„A büntetlenség nemzetközi jogok szerinti bűnökért, a fogvatartottak ellen elkövetett kínzásért és erőszakos eltüntetésért például Guantánamóban, egy üszkösödő igazságtalanság, amivel az Egyesült Államok komolyan megsérti nemzetközi kötelezettségeit” – mondta Erika Guevara Rosas.

Az Amnesty International azt kéri, hogy az amerikai emberi jogi jogsértések minden egyes áldozata – beleértve a korábbi és jelenlegi guantánamói fogvatartottakat – valódi jogorvoslathoz jusson.

Téma