Ukrajnának azonnal cselekednie kell, hogy megállítsa az erőszak terjedését!

Az éles lövedék rendőri alkalmazása csak rontana a már így is ingatag állapotokon Kijevben – jelentette ki az Amnesty International, miután négy tüntető életét vesztette, és a kormány kiadott egy nyilatkozatot arról, hogy a rendőrség akár éles lövedéket is használhat.

A két rendőr által brutálisan megvert férfi halála egy újabb példája a rendőri erőszak büntetlenségének Ukrajnában.

„A túlzott erőszakot alkalmazó rendészeti szerveknek nem szabadna büntetlenül maradniuk. Többször felszólítottuk az ukrán hatóságokat, hogy állítsák bíróság elé az elkövetőket, de a szerdai törvénytelen rendőri erőszaknak legalább egy halálos áldozata van. Minek kell még történnie, hogy felelősségre vonják a rendőröket?” – tette fel a kérdést Heather McGill, az Amnesty International Ukrajna-szakértője.

A Belügyminisztérium tagadta, hogy éles lövedéket használt volna, de azzal fenyegetőzött, hogy a lövöldözéseket követően már lehet, hogy beveti.

„Az ukrán hatóságoknak észben kell tartaniuk, hogy rendészeti szervek csak akkor alkalmazhatnak lőfegyvereket, amikor az teljességgel elkerülhetetlen az élet fenyegetettsége vagy az életveszélyes sérülések elkerülése érdekében.” – mondta Heather McGill. „A rendészeti szervek büntetlensége amúgy is súlyos probléma Ukrajnában, az éles lövedék alkalmazását engedélyező döntés pedig ebben a kontextusban riasztó.”

A túlnyomórészt békés tüntetések vasárnap éjjel váltak erőszakossá Kijevben, miután a kormány csütörtökön több új jogszabályt vezetett be, amelyekben bűncselekménnyé nyilvánítja a tüntetéseket, valamint súlyosan korlátozza a gyülekezés, az egyesülés, és a véleménynyilvánítás szabadságát. Az új törvények január 22-én, szerda éjfélkor léptek életbe.

Az ukrán hatóságoknak minden tőlük telhetőt meg kell tenniük, hogy megakadályozzák az erőszak terjedését Kijevben, mielőtt még több ember életét veszti. Ha valóban érdekeltek az országban zajló politikai válság békés megoldásában, akkor tiszteletben kéne tartaniuk az emberek jogait, nem pedig megfosztani őket a szabadságuktól drasztikus jogszabályok bevezetésével, a békés tüntetések leverésével, és a rendőri erőszak következmények nélkül hagyásával.” – nyilatkozta Heather McGill.

186850 UKRAINE Police in violent clashes with protesters

Téma