Új petíció: Obama elnök adjon kegyelmet Edward Snowdennek

Barack Obama amerikai elnök a történelem jó oldalára állhat, ha kegyelemben részesítí az informátor Edward Snowdent, akire több évtizedes börtönbüntetés várhat, amiért nyíltan kiállt az emberi jogok védelme érdekében – állítja ma elindított világméretű petíciójában az Amnesty International, az American Civil Liberties Union (ACLU), a Human Rights Watch valamint több más szervezet és magánszemély.

KEGYELMET SNOWDENNEK

A Snowden féle kiszivárogtatásról és Oroszországba meneküléséről szóló Oliver Stone film közelgő bemutatóját megelőzően a kampány még Obama hivatali idejének vége előtt elnöki kegyelmet kér a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) korábbi tanácsadójának.

„Edward Snowden nyilvánvalóan a köz érdekében cselekedett. Az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb kormányzati megfigyeléssel kapcsolatos vitáját robbantotta ki, és elindított egy globális mozgalmat a digitális korban a magánélet védelmében. Ha ezért megbüntetik, az azt a veszélyes üzenetet hordozza magában, hogy inkább hallgassanak azok, akik zárt ajtók mögött az emberi jogok megsértését tapasztalják.” – véli Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

„Ironikus, hogy Snowdent kémként kezelik, miközben éppen az ő bátor tette hívta fel a figyelmet arra a tényre, hogy az amerikai és a brit kormány emberek milliói után kémkedett illegálisan, a beleegyezésük nélkül.

A Snowden által leleplezett tömeges megfigyelés világszerte sérti az emberi jogokat. Új kampányunk esélyt ad arra, hogy a közvélemény kegyelmet követeljen Snowdennek, és megköszönje neki, hogy az érintetteket szerte a világon cselekvésre buzdította a magánéletük visszaszerzése érdekében.”

2013 júniusában Edward Snowden olyan titkos amerikai hírszerzési dokumentumokat osztott meg újságírókkal, amelyeket nemzetbiztonsági tanácsadóként gyűjtött össze. A dokumentumok leleplezték az amerikai és a brit kormány elektronikus megfigyelési műveleteinek mértékét, amellyel világszerte emberek millióinak internetes és telefonos tevékenységét figyelték meg.

Snowden kiszivárogtatásaira válaszul Obama elnök utasítást adott, hogy a hírszerző ügynökségek lényegesen változtassanak az amerikai megfigyelési gyakorlaton. 2015-ben a Kongresszus közel négy évtized óta először korlátozta a kormány megfigyelési hatáskörét, miután egy szövetségi fellebbviteli bíróság törvénytelennek találta az NSA gyakorlatilag valamennyi belföldi telefonhívást érintő adatgyűjtését.

Edward Snowden

Az Amnesty International ismételten felszólítja az amerikai kormányt, hogy ejtse a vádakat Edward Snowden ellen, vagy, amennyiben az ügye mégis bíróság elé kerül, garantálja számára a közérdekű bejelentők védelmét.

Azonban több mint három évvel a kiszivárogtatások után Snowden még mindig Oroszországban van az első világháborús korszak olyan kémkedési törvényeinek árnyékában, amelyek miatt komoly bűncselekmények elkövetésével vádolhatják meg, ha visszatér az Egyesült Államokba. Egy elnöki kegyelem Snowden legnagyobb esélye a szabadságra.

„Snowdenre az emberi jogok bajnokaként kellene gondolni a köz érdekében végrehajtott szolgálatáért. Obama elnök örökségén folt esik, ha úgy fejezi be hivatali idejét, hogy az ország ellenségeként Snowden száműzetésben távol a családjától Oroszországban marad” – mondja Salil Shetty.

„A Snowden elleni vádak teljesen elavult törvényeken alapulnak, amelyekkel soha nem lett volna szabad megvádolni őt. Most arra kérjük támogatóinkat, csatlakozzanak hozzánk, hogy együtt kérjük Obama elnököt, orvosolja ezt az igazságtalanságot és tegye egyértelművé: védelmet kapnak a köz érdekében szivárogtatók és mindazok, akik az emberi jogok nevében cselekszenek.”

Ben Wizner, Edward Snowden ügyvédje és az ACLU Speech, Privacy, and Technology Projectjének vezetője szerint:

„Pontosan az Edward Snowdenéhez hasonló ügyek miatt létezik a kegyelmi jogkör. Míg néhány amerikai elnök azt arra használta, hogy olyan embereknek adjon kegyelmet, akik elítélendő cselekedeteket hajtottak végre, addig Obama elnöknek lehetősége van elismerni a modern történelem egyik legjelentősebb kiszivárogtatási ügyét. Figyelembe véve Snowden tényleges hozzájárulását a demokratikus vitákhoz világszerte, inkább arról kellene beszélni, hogyan köszönjük ezt meg neki, nem pedig arról, hogyan büntessük.”

KEGYELMET SNOWDENNEK

Háttér

Az Amerikai Egyesült Államok Alkotmányának II. cikkének 2. paragrafusa értelmében az amerikai elnöknek joga van kegyelemben részesíteni a szövetségi bűntettet elkövetőket.