Történelmi lépést tett az EU a magyar helyzet javításáért

Az Európai Parlament először a története során megszavazta a 7-es cikkely élesítését, amely egy hosszú folyamat után, a tagállamok minősített többségének támogatása esetén akár odáig is vezethet, hogy Magyarország elveszíti a szavazati jogát az Európai Tanácsban.

A négypárti (szocialisták, liberálisok, zöldek, egyesült baloldal) javaslatot 393 igen szavazattal 221 ellenében fogadták el, 64 képviselő pedig tartózkodott. A 7. cikket élesítő határozatot támogató képviselők arra utasítják az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságot, hogy készítsen plenáris szavazásra kerülő jelentést Magyarországról; felszólítják a magyar kormányt, hogy helyezze hatályon kívül illetve ne fogadja el a menedékkérőkkel és civil szervezetekkel kapcsolatos szabályokat szigorító törvényeket, és állapodjon meg az amerikai hatóságokkal a CEU ügyében. A Parlament arra is felszólította a Bizottságot, hogy szigorúan ellenőrizze az uniós források magyar kormány általi felhasználását.

„Nagyon szomorú, hogy idáig jutottunk, de egyáltalán nem ért minket váratlanul. Évek óta minden létező fórumon elmondjuk, hogy a magyar kormány hosszú ideje tudatosan semmibe veszi az uniós jogszabályokat és a közös európai értékeket, és minden erejével azon van, hogy gyengítse az emberi jogok és a jogállamiság helyzetét hazánkban. Szégyenkezni nem nekünk magyaroknak kell, hanem a kormánynak, amely idáig juttatott minket.” – mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

„Az Amnesty International évek óta kéri az EU-t, hogy tegyen határozott lépéseket a magyarországi helyzet javítása érdekében. Áprilisban például több vezető civil szervezettel közösen arra kértük az Európai Bizottságot, védje meg a magyar civil szervezeteket.”

 „A mai döntéssel az Európai Parlament húzott egy világos és egyértelmű vonalat, amelyet egyetlen uniós országnak sem szabad átlépnie. Sajnálatos, hogy pont Magyarországé lett ez a kétes dicsőség, de őszintén bízunk abban, hogy a mai döntést komolyan veszi a kormány, és határozott lépéseket tesz a helyzet javításáért, és
többek között ejti a civil szervezeteket megbélyegző törvényjavaslatot, hatályon kívül helyezi a CEU-t ellehetetlenítő törvényt illetve garantálja a hazánkban nemzetközi védelmét kérő háború és üldözés elől menekülő emberek alapvető emberi jogait.”

Téma