Többéves börtönbüntetés várhat rá, mert felszólalt 

Újságíró, aktivista, egy egykori politikai fogoly lánya: Chaima Issának a vérében van, hogy felszólaljon azért, amiben hisz; akkor is, ha a szabadságával fizet érte. Jelenleg még csak utazási tilalom vonatkozik rá, ami miatt nem hagyhatja el Tunéziát, ha viszont vádat emelnek ellene, akkor évekre börtönbe kerülhet.  

Az emberi jogok helyzete két éve folyamatosan romlik Tunéziában. A bíróságok függetlensége és a szólásszabadság folyamatos támadás alatt áll, és bárki, aki kritizálni meri a rendszert, a saját letartóztatását kockáztatja.  

Amikor az elnök, Kais Saied 2021 júliusában felfüggesztette a parlamentet, leváltotta a miniszterelnököt és vészhelyzeti hatáskörre hivatkozva magához ragadta az ország irányírását, Chaima az elsők között szólalt fel ellene. Miután külföldi diplomatákkal és más tunéziai ellenzéki szereplőkkel együtt részt vett egy találkozón, ahol közösen az ország politikai helyzetét vitatták meg, Chaimát 2023. február 22-én letartóztatták, és egy „összeesküvéssel” kapcsolatos vizsgálatot indítottak ellene. Ha ebben bűnösnek találják, akkor több év börtönre, sőt, akár halálra is ítélhetik.  

Habár több, mint négy hónapos önkényes fogvatartását követően szabadon engedték, az ellene indított eljárás folytatódik. Mindeközben a hatóságok megtiltották neki, hogy elhagyja az országot, vagy pedig “nyilvános helyeken” mutatkozzon, és egy másik ügyben is megvádolták: egy nem független katonai bíróság szintén nyomozást indított Chaima ellen, amiért egy rádióműsorban kritizálta a hatóságokat. Ebben az ügyben akár 10 évre is elítélhetik.

Írd alá a petíciót és követeld a tunéziai hatóságoktól, hogy azonnal függesszék fel a Chaima ellen indított vizsgálatokat és kormányzati intézkedéseket.  

Küldj üzenetet Chaimának, hogy tudja, nincs egyedül!