Több száz ember veszthette életét ma reggel egy hajószerencsétlenségben

Ma reggel Líbia partjainál felborult egy menekülteket és migránsokat szállító hajó. A hírek szerint akár 700 ember is életét veszthette.

A legutóbbi hajószerencsétlenség – a hírek szerint több száz embert vesztette életét ma, amikor egy menekülteket és migránsokat szállító hajó felborult a Földközi-tengeren – elkerülhető lett volna – mondta az Amnesty International.

Az olasz parti őrség szerint a hajó fedélzetén több száz ember volt, amikor az ma reggel felborult Líbia partjainál. A hajó vészjelzéseket adott le, amelyeket a római Tengeri Mentési Koordinációs Központ fogadott. A Központ a területre irányított egy közelben lévő portugál felségjelzésű kereskedelmi hajót, amelyik megkezdte a mentést.

Eddig 28 embert mentettek ki a vízből, és 24 holttestet talált meg a parti őrség. A mentés most is zajlik 17 hajó és több repülőgép bevonásával.

„Egy elképesztő méreteket öltő, ember alkotta tragédiának vagyunk tanúi. Ezek a legutóbbi tengeri katasztrófák sokkolóak ugyan, de nem váratlanak – mondta John Dailhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója.

„Bár a kereskedelmi hajók és legénységeik bátran próbálják meg betölteni a keletkezett űrt, amelyet a speciális kutatási és mentési művelet hiánya okoz, nincsenek felkészítve, kiképezve és felszerelve tengeri mentőakciókban való részvételre. Itt az idő, hogy az európai kormányok végre szembenézzenek a felelősségükkel, és felállítsanak egy több nemzet részvételével megvalósuló kutató és mentő művelet, amely életeket ment a Földközi-tengeren.”