Tizenöt év börtönnel néz szembe, mert békésen tüntetett  

A kirgiz kormány a saját polgárai alapvető emberi jogait támadja. Rita Karasartova aktivista jelenleg házi őrizetben van, mert békésen tiltakozott az ellen, hogy egy kirgiz édesvíztározó irányítását Üzbegisztánnak adják át.  

Rita Karasartova szeret a gyerekeivel lenni, jógázni és chapánokat, azaz tradicionális kirgiz steppelt kabátokat varrni. Azonban 2022 októberében Rita élete fenekestül felfordult. Hónapokon keresztül raboskodott egy zsúfolt cellában, orvosi ellátás nélkül, a családjával pedig nem találkozhatott és nem beszélhetett. Jelenleg házi őrizetben van, szigorú kijárási korlátozásokkal.  

Rita emberi jogi aktivista és a polgári szerepvállalás egy szakértője. Életét több, mint egy évtizede a független jogi tanácsadásnak szenteli. Azoknak segít, akiknek a jogait megsértette a korrupt és megbízhatatlan igazságszolgáltatási rendszer.  

Ritát 2022 októberében huszonhat társával együtt letartóztatták, mert tiltakozott egy új határmegállapodás ellen, amely azzal fenyegetett, hogy Üzbegisztán átveheti az irányítást egy kirgiz édesvíztározó felett. A csoport békés tüntetésekre bátorította a lakosságot, és átláthatóságot követelt a kormánytól. Másokhoz hasonlóan Rita is attól tartott, hogy ha az egyezség létrejön, akkor Üzbegisztán korlátozná vagy betiltaná a hozzáférést a térségben szűkös erőforrásnak számító vízhez, ami pusztító következményekkel járt volna. 

A nőt „a kormány erőszakos megbuktatásának kísérletével” vádolják, amiért akár tizenöt év szabadságvesztést is kiszabhatnak rá. 

Írd alá a petíciót és követeld, hogy Ritát haladéktalanul engedjék ki a háziőrizetből, az ellene emelt vádakat pedig ejtsék, hogy a megtorlástól való félelem nélkül folytathassa jogvédő munkáját.  

Küldj üzenetet Ritának, hogy tudja, nincs egyedül!