Tegyünk együtt a szlovák szexuális és nemi kisebbségek jogaiért!

Több ezren szólalnak fel a gyűlölet és diszkrimináció ellen Szlovákiában, miután 2022 októberében két embert lelőttek egy Tepláreň nevű fővárosi LMBTQI bár előtt.

Juraj, Matúš és Radka a szórakozóhely előtt beszélgettek október 12-én este, amikor egy fiatal fegyveres férfi többször rájuk lőtt. A 27 éves nem bináris Juraj és a 23 éves biszexuális Matúš életüket vesztették, Radkát, egy 23 éves nőt pedig súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

A támadást terrorcselekménynek minősítették. Az elkövetőt, aki a lövöldözést megelőzően a Twitter oldalán egy antiszemita, homofób- és transzfób kiáltványt tett közzé, a hatóságok három nappal később holtan találták.

A Tepláreň előtti lövöldözés jól mutatja, milyen következményekkel jár egy társadalomban a kirekesztés és a hátrányos megkülönböztetés. A szlovák LMBTQI emberek egy nyíltan ellenséges környezetben kénytelenek boldogulni, ahol a negatív sztereotípiák és a fizikai támadások mellett jogi nehézségekkel is szembe kell nézniük. A szlovák törvények ugyanis sem az azonos neműek közti házasságot, sem az élettársi kapcsolatot nem ismerik el, az azonos nemű párok pedig közös gyermeket sem vállalhatnak.

Egy ellenzéki párt korábban benyújtott egy olyan törvényjavaslatot, amely könnyebbé tette volna az élettársi együttélést: abban segítette volna például a nem házas, heteroszexuális és azonos nemű párokat, hogy hozzáférhessenek partnereik egészségügyi dokumentumaihoz vagy örökségéhez. A javaslatot azonban a szlovák parlament százötven képviselőjéből mindössze ötven támogatta, így az nem került második olvasatba, egy héttel a Tepláreň előtti tragédiát követően elutasították.

A lövöldözés óta a szexuális és nemi kisebbségek egyre több tagja érzi magát veszélyben. Rengetegen kapnak fenyegetéseket a közösségi médiában, például a szlovák Pride események szervezői is, két embert pedig egy vonaton támadtak meg. Október 24-én szlovák LMBTQI szervezetek egy követeléslistát nyújtottak be a parlamenthez, amiben azt kérik, hogy a szlovák kormány garantálja és tartsa tiszteletben az azonos nemű párok és a transzneműek emberi jogait.

Mi egy olyan világban hiszünk, ahol mindenki egyenlő, és az emberek nyitottsággal és támogatással fordulnak egymás felé. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Szlovákiában a szexuális és nemi kisebbségek tagjai fenyegetettségben élnek, ezért kiállunk a szlovák LMBTQI szervezetek követelései mellett. A szlovák állam felelőssége most az, hogy fellépjen a gyűlölet és a diszkrimináció ellen, és biztosítsa minden állampolgára számára a megfelelő védelmet. Írd alá a petíciót, és szólítsd fel a kormányt, hogy:

• Tegyenek meg minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy igazságot szolgáltassanak a Tepláreň előtti lövöldözés áldozatainak és szeretteinek!
  • Hozzanak hatékony megelőző intézkedéseket, hogy soha többé ne történhessen ehhez hasonló tragédia!
  • Biztosítsák és védjék meg a szlovák szexuális és nemi kisebbségek jogait!