Szíria: Jarmuk ostroma – rémtörténet háborús bűncselekményekről, éhezésről és halálról

Az Amnesty International jelentése arról számol be, hogy palesztin és szír polgárok esnek áldozatul háborús- és emberiség ellenes bűncselekményeknek a Damaszkusz vonzáskörzetében elhelyezkedő Jarmuk városában, melyet jelenleg szíriai kormányzati erők brutális ostrom alatt tartanak.

A szíriai krízis harmadik évfordulója alkalmából készült Az élet kiszorítása Jarmuk-ból: Polgári áldozatok ellen elkövetett háborús bűncselekmények címet viselő jelentés többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy 2013 júliusa óta majdnem 200 ember vesztette életét, és a városba vezető létfontosságú étel- és gyógyszerszállítmányi útvonalakat is elvágták. Az Amnesty International által végzett vizsgálatok szerint a halottak közül 128 ember éhhalál áldozata lett a katasztrofális humanitárius válság közepette.

„A kétségbeesett jarmuki polgárok számára egyre elviselhetetlenebb az élet, éhezni kényszerülnek, és egyre súlyosbodó szenvedéseiket még a menekülés reménye sem enyhíti.” – nyilatkozta Philip Luther, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai igazgatója. „A Jarmuk-i polgárok bábok egy végzetes játszmában, amelyet nem ők irányítanak.”

A jelentés kiemeli, hogy a kormányzati erők és szövetségeseik többször is támadták a várost, köztük polgári épületeket, iskolákat, kórházakat, és egy mecsetet is. A megtámadott épületek közül néhány ideiglenes menedékhelyként szolgált azok számára, akik elhagyni kényszerültek a lakhelyüket. A támadások az orvosokat és az egészségügyi személyzetet sem kímélték.

„Válogatás nélkül támadni a civil lakosság lakta területeket is, háborús bűncselekménynek számít. Többszörösen megtámadni egy sűrűn lakott területet, ahol a lakosoknak nincs hová menekülniük, könyörtelen hozzáállásról és a legalapvetőbb emberi jogok lábbal tiprásáról tesz tanúbizonyságot.” – mondta Philipp Luther. „A hírek szerint a Jarmukban maradtak legalább 60%-a szenved alultápláltságtól. A táborlakók azt is elmondták az Amnesty Interantional-nak, hogy hónapok óta egyáltalán nem ettek gyümölcsöt, sem zöldséget. A rizs ára is ugrásszerűen megemelkedett, egy kiló ára eléri a 100 dollárt.”

„A kormányzati erők azzal, hogy a civil lakosság éheztetését fegyverként használják, háborús bűncselekményt követnek el. Családok szívszaggató történeteket mondtak el arról, hogyan kell kutya és macskahúsra fanyalodniuk, hogy életben maradjanak és milyen látniuk, hogy orvlövészek étel után kutató ártatlan embereket támadnak meg.” – mondta Philip Luther.

2013 áprilisa óta az elektromos áramot is kikapcsolták a táborban.

Az ENSZ Segélyezési- és Munkaügyi Hivatala által 2014 januárjában és februárjában szállított, szakaszokban érkező élelmiszer-ellátmány ellenére – a beérkezett segélyek sajnálatos módon még mindig elégtelennek bizonyulnak az alapvető szükségletek kielégítésére. Az elmúlt napokban a térségben újrakezdődött bombázások pedig a szállítmányozás újbóli elakadásához vezettek.

„Csak úgy tornyosulnak a halottak Jarmukban, a helyzet borzasztó. Rendkívül aggasztó belegondolni abba, hogy sok esetben megfelelő egészségügyi ellátással életeket lehetett volna megmenteni” – nyilatkozta Philip Luther.

Olyan nőkről is beszámoltak, akik belehaltak a szülésbe. Az idősek és a gyermekek szenvednek legjobban: eddig tizennyolc gyermek, köztük több csecsemő vesztette életét. További problémákat okoz, hogy a lakosság gyakran  mérgező növényeket, sőt kutyahúst kényszerül fogyasztani. A kórházak még a legalapvetőbb egészségügyi felszerelésnek is híján vannak. A legtöbbet emiatt be is záratták. Helybeliek azt nyilatkozták az Amnesty International-nak, arra is volt példa, hogy felfegyverzett ellenzéki csoportok fosztottak ki kórházakat, és loptak el mentőautókat.

Az egészségügyi dolgozók is folyamatos zaklatásnak vannak kitéve: az ostrom ideje alatt eddig legalább tizenkét főt tartóztattak le közülük. Hatan pedig eltűntek, miután a szír kormányzati erők elfogták őket. Úgy vélik, legalább egy orvos biztosan életét vesztette a kínzás miatt, melynek letartóztatása során vetették alá.

„Orvosokat és egészségügyi dolgozókat – akik a sebesülteken és betegeken igyekeznek segíteni – a célkeresztbe állítani, háborús bűncselekménynek minősül. Minden félnek tartózkodnia kell tehát az egészségügyi és más humanitárius dolgozókkal szembeni támadásoktól.” – jelentette ki Philip Luther.

2011 áprilisa óta legalább 150 jarmuki polgárt tartóztattak le, közülük 2014 február végén még mindig több mint nyolcvanan voltak őrizetben. Az Amnesty International azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását kéri azoknak, akiket kizárólag politikai meggyőződésük miatt vettek őrizetbe.

„Jarmuk megszállásával az egész polgári lakosságot egyszerre büntetik. A szíriai kormánynak azonnal meg kell szüntetnie a város ostromát, és lehetővé kell tennie a humanitárius szervezetek számára, hogy a szenvedő civileknek segítséget nyújtsanak.” – közölte Philip Luther.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát – melyben arra utasítja a szembenálló feleket, hogy azonnali hatállyal szüntessék meg a lakott területek ostromát, hagyjanak fel az emberi jogok és a nemzetközi jogszabályok folyamatos megsértésével, illetve, hogy biztosítsanak akadálytalan munkavégzést a nemzetközi humanitárius szervezeteknek – a múlt hónapban fogadták el. Azonban kézzelfogható eredmény ezen a területen – az ostromlott területek lakosainak helyzetét tekintve – még nem történt.

„Jarmuk ostroma a legsúlyosabb azon civil területeket érintő fegyveres blokádok közül, melyet szír fegyveres erők vagy fegyveres ellenzékiek követtek el civil területekkel szemben, országszerte negyedmillió embert érintve. Ezek a támadások mérhetetlen emberi szenvedést okoznak, melynek azonnal véget kell vetni.”

Az Amnesty International a Nemzetközi Büntetőbíróság szíriai eseményekkel kapcsolatos határozata alapján arra szólít fel, hogy mindenkit, aki háborús vagy emberiség elleni bűncselekmény elkövetésével vagy annak elrendelésével gyanúsítanak, állítsanak bíróság elé. A Nemzetközi Büntetőbíróság Római Statútuma szerint bizonyos cselekedetek, mint például a gyilkosság, kínzás vagy jogtalan bebörtönzések emberiség elleni bűncselekménynek minősülnek, ha azt civil lakosság ellen, szisztematikus támadás keretein belül követik el.

Sziria

Téma