Szír és palesztin menekültek sokaságát fenyegeti az Egyiptomból való kitoloncolás

Az Amnesty International felszólította az egyiptomi hatóságokat, hogy engedjék szabadon azt a legalább 66 szíriai és gázai menekültet, – köztük több gyermeket, – akiket jogtalanul tartanak fogságban az ország területén, és tartózkodjanak kitoloncolásuktól. A menekülteket rendkívül rossz körülmények között tartják fogva, többen csótányokkal, moszkitókkal és egerekkel ellepett helyiségekben kénytelenek tengődni.

© MICHEL MOUTOT/AFP/Getty ImagesIdén Egyiptomból legalább 150 szír menekültet toloncoltak ki és telepítettek vissza Szíriába vagy más országokba

A Belügyminisztérium alá tartozó Nemzetbiztonsági Osztály kitoloncolási végzést adott ki legalább 64 menekült ellen – a végzés szerint bármikor kitoloncolhatók –, annak ellenére, hogy az alexandriai ügyészség elrendelte szabadon engedésüket. A fogvatartottak közül 56 palesztin menekültet azzal fenyegetnek, hogy erőszakkal telepítik vissza őket Szíriába.

Azzal, hogy menekültek tucatjait tartják fogva jogtalanul és kitoloncolási végzést adtak ki ellenük, az egyiptomi hatóságok megdöbbentő mértékű érdektelenséget mutatnak a menekültek szenvedéseit illetően” – nyilatkozta Hassiba Hadj Sahraoui, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai részlegének igazgató-helyettese. „Ezeknek az embereknek a szíriai konfliktus és az abból fakadó humanitárius katasztrófa teljes mértékben feldúlta az életét. Az egyiptomi hatóságok semmibe veszik a nemzetközi kötelezettségeiket és az egyiptomi alkotmányt, amely védelmet és menedéket ígér mindazok számára, akik menekültként érkeznek az országba.”

Az Amnesty International adatai szerint ebben az évben ezidáig legalább 150-re tehető azoknak a száma, akiket az egyiptomi hatóságok kitoloncoltak és visszatelepítettek Szíriába, illetve más országokba, köztük Libanonba és Törökországba.

szervezet felszólítja az egyiptomi hatóságokat, hogy – ahogy korábban az ügyész is elrendelte, – bocsássák szabadon mindazon a menekülteket, akiket azon az alapon tartanak bebörtönözve, hogy illegálisan vándoroltak az országba.

Mindazok, akiket a Szíriába való erőszakos visszatoloncolás veszélye fenyeget azt kockáztatják, hogy lelövik vagy letartóztatják, illetve megkínozzák vagy egyéb módon bántalmazzák őket. A nemzetközi menekültjog tiltja a menekültek erőszakos visszatelepítését olyan helyekre, ahol az életük veszélyben forog.

Már az is megdöbbentő, hogy az egyiptomi hatóságok egyáltalán eljátszottak a gondolattal, hogy visszatelepítik a menekülteket a véres konfliktusoktól terhelt Szíriába. Gondatlanul veszélyeztetik mindazok életét, akik biztonságot keresnek náluk” – hangsúlyozta Hassiba Hadj Sahraoui. „Az egyiptomi hatóságoknak támogatást és védelmet kellene biztosítaniuk a menekülteknek ahelyett, hogy bebörtönzik őket mintha bűnözők lennének, és kitoloncolási végzéseket adnak ki ellenük, s ezzel mossák kezeiket.”

Az egyiptomi kitoloncolási hírek egybevágnak azokkal a lépésekkel, amelyeket Libanon és Jordánia tett annak érdekében, hogy keményebben lépjenek fel a Szíriából érkező menekültekkel szemben: az elmúlt hónapokban mindkét ország szigorította határátlépési korlátozásait a szíriai konfliktus elöl menekülőkkel szemben.

A kitoloncolással fenyegetett 66 menekültet három különböző helyszínen tartják fogva: az alexandriai Karmouz rendőrőrsön, az al-Gomrokban található al-Anfoushy börtönben, valamint a Kairói Nemzetközi Repülőtéren.

Karmouz rendőrőrs, Alexandria

A rendőrsön mintegy 56 Szíriából érkezett palesztin menekültet tartanak fogva. Többségük férfi, de az Amnesty International úgy értesült, legalább 15 nő és 10 gyermek is van köztük, a legfiatalabb 8 hónapos, a legidősebb 16 éves. Eredetileg ahhoz a 104 főből álló Törökországban élő szíriai csoporthoz tartoztak, akik embercsempészek segítségével a tengeren keresztül kívánták elérni Olaszországot ez év októberében. Miután vita alakult ki az embercsempészek között a fizetséget illetően, a menekülteket otthagyták a Nelson-szigeten, 4 kilométerre északra az alexandriai Abu Qirtől. Segítségkérésüket követően az egyiptomi tengerészet mentette meg, majd tartóztatta le őket. Az ügyész november 5-én rendelte el szabadon bocsátásukat, ennek ellenére a Nemzetbiztonsági Osztály megparancsolta az országból való kitoloncolásukat. Így a Szíriába való erőszakos visszatelepítés veszélye fenyegeti őket.

A karmouzi fogvatartottak között található 5 palesztin is (négy férfi és egy nő), akik a 2014. júliusi és augusztusi izraeli katonai műveletek következtében kialakuló kiélezett biztonsági körülmények és humanitárius helyzet miatt voltak kénytelenek elhagyni a gázai övezetet. Hármukat az egyiptomi hatóságok tartóztatták le, amikor átlépték a rafahi határátkelőt Alexandria irányába. Másik kettőjüket, egy fiatal párt, akik a menyasszony szüleinek ellenkezése miatt titokban házasodtak össze, akkor tartóztatták le, amikor egy Európába tartó hajóra próbáltak feljutni. Az ügyész október 31-én rendelte el szabadlábra helyezésüket, azonban a Nemzetbiztonsági Osztály mind az ötük ellen elrendelte a Gázába történő visszatelepítést. A fiatal pár fél, hogy Gázába történő visszatérésük esetén a lány szülei megölik őket, mivel ellenszegültek a szülők akaratának.

Al-Gomroki Anfoushy börtön, Alexandria

Három Szíriából érkező menekültet, köztük egy 14 éves fiút tartanak fogva jogtalanul az Anfoushy börtönben, igen rossz körülmények között. Szeptemberben fogták el őket azután, hogy illegálisan próbálták elhagyni Egyiptom területét. Az ügyész az elmúlt hónapban rendelte el szabadon bocsátásukat, de a Nemzetbiztonsági Osztály megparancsolta kitoloncolásukat.

Nincs itt senki, aki segíthetne rajtunk, sem a kormány, sem a család, sem a barátok… Rettenetes körülmények között tartanak minket fogva, rovarokkal és egerekkel vagyunk kénytelenek osztozni a helyiségen. Mondják meg, mi a bűnünk! Mit követhetett el egy 14 éves gyermek, hogy ilyen szörnyű körülmények között kell hogy tartsák?” – panaszkodott egyikük az Amnesty Internationalnek.

Három fogvatartott fokozottan szenved a nem megfelelő higiéniai állapotok miatt, nekik kiütések lepték el a testüket.

Kairói Nemzetközi Repülőtér

Két szír férfit tartanak fogva a repülőtér érkezési oldalának várójában, ahol – az Amnesty International értesülései szerint – rendszeresen fenyegetik őket azzal, hogy bármikor visszatoloncolhatják őket Szíriába vagy Gázába. A férfiak a fegyveres konfliktus eszkalálódása miatt voltak kénytelenek elhagyni Szíriát.

Téma