Szétszakadó családok: Libanon megtagadja a határátlépést a Szíriából érkező palesztin menekültektől

Az Amnesty International újonnan nyilvánosságra hozott jelentése szerint Libanon szigorította a határátlépési szabályait, melynek értelmében megtagadják a belépést a Szíriából érkező palesztin menekültektől, akik között terhes nők, gyerekek és kisgyermekes anyák is vannak.

A jelentés, amelyet Denied refuge: Palestinians from Syria seeking safety in Lebanon (Elutasított menekültek: Szíriából érkező palesztinok Libanonban keresnek menedéket) címen tettek közzé, hangsúlyozza a szétszakadó családok kétségbeejtő helyzetét, akiknek állandóan változó határátlépési szabályokkal kell szembenézniük, amint megpróbálnak Libanonba jutni. Az egyik legmegdöbbentőbb eset során egy újszülött gyermektől és édesanyjától tagadták meg a belépést Libanonba, miközben az anya férjéhez, és öt gyermekéhez szeretett volna csatlakozni.

„Az édesanya és az újszülött gyermek határátlépésének megtagadása bizonyítja, hogy a libanoni hatóságok közömbösek a menekültek jogait illetően, miközben olyan emberek alapvető jogairól van szó, akik egy véres konfliktus miatt váltak menekültté. Semmilyen körülmények között nem lenne szabad megtagadni a belépést konfliktus elől menekülő emberektől, Libanon ezzel a lépésével semmibe veszi a nemzetközi jogban rögzített kötelességeit” – nyilatkozta Sherif Elsayed-Ali, az Amnesty International menekültügyekért felelős vezetője.

Az Amnesty International kutatása olyan eljárásra is talált bizonyítékot, amely során Szíriából érkező palesztin menekültektől minden esetben megtagadták a belépést, függetlenül attól, hogy megfeleltek-e az új határátlépési feltételeknek. A bizonyíték között van egy kiszivárgott dokumentum, feltehetőleg a biztonsági szervektől, amely arra utasítja a bejrúti repteret használó légitársaságokat, hogy ne engedjenek a Libanonba induló repülőgépek fedélzetére Szíriából érkező palesztin menekülteket, függetlenül attól, hogy milyen dokumentumokkal rendelkeznek.

„A libanoni hatóságoknak azonnal fel kell hagyniuk ezzel a leplezetlenül diszkriminatív eljárással a Szíriából érkező palesztin menekültekkel szemben. Bár a menekültáradat óriási terheket ró Libanon erőforrásaira, nincs mentség arra, hogy magukra hagyják a palesztin menekülteket, akik Libanonban keresnének menedéket” – tette hozzá Sherif Elsayed-Ali.

A Szíriából érkező palesztin menekülteknek egyéb szomszédos országokban is komoly korlátozásokkal kell szembenézniük, ha menekültként érkeznek oda. Jordánia kormánya 2013 januárja óta megtagadja a határátlépési kérvényeket, és egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy 2013 során nehezebbé vált Szíriából érkező palesztinként Törökországba utazni, mint szírként.

„Az új libanoni korlátozások sajnos csak a legújabb példái a szíriai konfliktus elől menekülő palesztinokat érő diszkriminatív eljárásoknak” – mondta Sherif Elsayed-Ali.

Az új libanoni határátlépési feltételek értelmében a Szíriából érkező menekülteknek az átmeneti tartózkodási engedély megszerzése érdekében bizonyítaniuk kell, hogy megfelelnek bizonyos feltételeknek, vagy azt kell bizonyítaniuk, hogy csak átutaznak az országon. Menekültként borzasztóan nehéz megfelelni ezeknek a feltételeknek, sőt leginkább lehetetlen.

A Szíriából érkező palesztin menekültekre érvényes libanoni határátlépési szabályok nem vonatkoznak a szírekre. Már a 2014 májusában bekövetkezett változásokat megelőzően is más határátlépési feltételek voltak érvényben a Szíriából érkező palesztinokra.

A libanoni hatóságok 2014 júniusában új feltételt írtak elő a szíriai menekülteket illetően: csak azok léphetik át a határt, akik a libanoni határhoz közel eső, harcoktól sújtott területről érkeznek. Még nem tudni, hogy ez az új eljárás milyen következményekkel fog járni.

„A Szíriából érkező menekülteket nem szabad erőszakkal visszaküldeni. Minden menekültnek joga van Libanonban tartózkodni anélkül, hogy letartóztatással vagy visszatoloncolással fenyegetnék” – nyilatkozta Sherif Elsayed-Ali.

Azoknak a menekülteknek, akiknek sikerült átlépniük a libanoni határt, további bizonytalansággal kell szembenézniük. Az Amnesty International információi szerint a Libanonban tartózkodó palesztin menekülteknek nem engedélyezik az ideiglenes vízumuk vagy tartózkodási engedélyük meghosszabbítását, aminek következtében jogilag láthatatlanná válnak, és akár le is tartóztathatják vagy visszatoloncolhatják őket.

Néhány esetben a menekültek nem rendelkeznek a szükséges dokumentumokkal, hogy kérvényezzék vagy meghosszabbítsák a vízumukat, és kétségbeesésükben visszautaznak Szíriába, hogy megszerezzék az iratokat. Más menekültek arról számoltak be, hogy nehézségekbe ütköztek a vízumhosszabbításhoz szükséges díj kifizetése során.

Szétszakadt családok

A tizenkét éves Szulejmán közel egy éve szakadt el szüleitől és testvérétől, miután rokonai visszatértek Libanonból Szíriába, hogy új személyazonossági iratokat szerezzenek, amelyek a libanoni vízum meghosszabbításához szükségesek. Azóta szülei több mint harminc alkalommal próbáltak meg visszatérni Libanonba, eredménytelenül. Szulejmán nagybátyjával él Libanonban.

Libanon 2014 márciusában először megtagadta a határátlépést egy asszonytól is, akinek sikerült az ostrom alatt álló Jarmuk területről elmenekülnie, miközben hathónapos terhes volt, és öt gyermekét is magával hozta. Második alkalommal megkapta a belépési engedélyt, azt követően, hogy egy ENSZ munkatárs a segítségére sietett. Amikor férje és két idősebb fia egy hónappal később megpróbálta követni őt Libanonba, a libanoni határőrség megtagadta tőlük a határátlépést, mivel palesztinok voltak.

Az Amnesty International felszólítja a libanoni hatóságokat, hogy biztosítsák a határátlépést és menekült státuszt minden Szíriából érkező menekült számára; a határátlépési feltételek nem korlátozhatják a menekültek mozgását és a szabályok nem tartalmazhatnak diszkriminatív elemeket.

A szervezet továbbá újfent felszólítja a nemzetközi közösséget, hogy nyújtson pénzügyi támogatást a Szíriával szomszédos országoknak, beleértve Libanont, aki a legtöbb Szíriából érkező menekültet fogadta be.

„Nagyobb nemzetközi támogatás és pénzügyi segítség nélkül a Szíriából érkező menekültekre vonatkozó korlátozások kétség kívül szigorodni fognak Libanonban. Az egyre súlyosbodó szíriai menekültválság a nemzetközi közösség együttes fellépését követeli meg” – hangsúlyozta Sherif Elsayed Ali. „El kell ismerni Libanon érdemeit, alapvetően nyitott kapukkal várja a Szíriából érkező menekülteket, beleértve a szíriai palesztinokat, annak ellenére, hogy a helyzet mekkora terheket ró az országra. A nemzetközi közösség nem hagyhatja továbbra is figyelmen kívül, hogy szégyenteljesen támogatás nélkül hagyta Libanont.”

Háttérinformáció:

Az Amnesty International különböző beszámolók és jelentések formájában 2012 óta dokumentálja a Szِíriából érkező menekültek helyzetét Jordániában, Törökországban és Libanonban.

196485 LEBANON-SYRIA-PALESTINIAN-CONFLICT-REFUGEE

Libanonban élő szíriai menekült gyerekek