Szerbiának meg kell védenie az LMBTI embereket

Szerbiának meg kell védenie az LMBTI embereket

Miután Szerbiában az LMBTI (leszbikusok, melegek, biszexuálisak, transzneműek és interszexuálisok) jogaiért küzdő egyik neves aktivista lakásába betörtek, az Amnesty International felszólította a szerb hatóságokat, kiemelten a belügyminisztert és a miniszterelnököt, Ivica Daèiæ-t, hogy a gyűlölet-bűncselekményt teljes körűen vizsgálják ki, és az elkövetőket állítsák bíróság elé.

Amikor október 27-én Boban Stojanoviæ hazatért a belgrádi Cerak negyedben lévő lakásába, két üzenetet talált az ajtaján. Az elsőn ez állt: „Tudjuk, hol laksz, tudjuk, hol alszol.” A fenyegetést a Combar 18 neonáci szervezet írta alá. A másodikon egy fotó volt, amely egy Kievben korábban megvert meleg aktivistát ábrázolt, alatta a homoszexuális mozgalom közismert szivárvány szimbóluma volt indulatosan áthúzva. Az ajtó melletti falra spay-vel egy horogkeresztet fújtak, alatta áthúzott férfi szimbólumot hagytak. Boban Stojanovic a hálószobaablaka körül égett nyomokat is talált, ami arra enged következtetni, hogy a támadók gyújtogattak, és égő tárgyakat dobáltak az ablak felé.

Szerencsére sem ő, sem partnere nem volt otthon a támadás alatt. Egyébként biztonsági okokból már egy ideje nem tartózkodnak tartósan ezen a helyen, miután 2012 áprilisában már történt egy támadás a lakás ellen.

Az Amnesty International megjegyzi, hogy a bejelentést követően a rendőrség azonnal reagált, megkezdték a nyomozást, és rögzítették a lakás körül talált nyomokat.

Az Amnesty International sürgeti a nyomozó szerveket, hogy biztosítsák a nyomozás szervezettségét, pártatlanságát, hogy az eljárás legyen alapos és hatékony annak érdekében, hogy minden gyanúsított bíróság elé kerüljön. Az eljárásnak számításba kell vennie azt, hogy a támadást Boban Stojanoviæ szexuális irányultsága és az LMBTI mozgalomban való részvétele motiválta. A támadás fényében és annak tudatában, hogy Boban Stojanoviæ milyen fenyegetettségben él szexuális elkötelezettsége és a mozgalomban való részvétele miatt, a hatóságoknak megfelelő védelemben kell részesítenie őt.

Szerbia nemrég fogadta el a homofób és transzfób gyűlölet-bűncselekmények elleni törvényt. A törvény elfogadása pozitív lépés, ám ezt a gyakorlatban is alkalmazni kell. Különösen fontos, hogy a nyomozó hatóságok a rendelkezésükre álló módszerekkel mutassák ki, hogy az adott bűncselekményt a kisebbségi csoport elleni gyűlölet motiválta.

A támadás három hónappal azután történt, hogy idén harmadik alkalommal tiltották be a Belgrád Parade megrendezését. Az indok az volt, hogy a rendőri szervek nem tudták biztosítani az LMBTI emberek gyülekezési és szólásszabadságának biztonságát. A kormányt a betiltás után azzal vádolták, hogy ezzel a szélsőségeseknek tettek engedményt.

Az Amnesty International felszólítja a szerb kormányt, hogy ragadja meg a mostani második lehetőséget, és bizonyítsa be, hogy elkötelezett abban, hogy megvédje az LMBTI emberek jogait, és hogy minden erővel azon lesz, hogy az elkövetett gyűlölet-bűncselekményt felderítik, és a bűnösöket bíróság elé állítják.