Szaúd-Arábia: Diszkrimináción alapuló kivégzések

„A  szaúdi kormányzat azon gyakorlata, hogy gyakran él a halálbüntetés eszközével, ellenkezik az annak eltörlését célzó, egyre kiterjedtebb nemzetközi irányzattal” – mondta Malcolm Smart, az Amnesty International Közel-Keleti és Észak-Afrikai Program részlegének igazgatója. – „Ezenfelül megállapítható, hogy a halálbüntetést aránytalanul nagy mértékben, diszkriminatív módon, nemzeti vagy etnikai alapon alkalmazzák a vagyontalan külföldi munkásokkal vagy olyan szaúdi nemzetiségekkel szemben, akiknek nincsenek családi vagy egyéb kapcsolataik, amelyek másokat szerencsére megmentenek a kivégzéstől.”

Túlságosan is gyakori, hogy a vádlottaknak (akik többnyire vagyontalan, fejlődő afrikai vagy ázsiai országokból bevándorolt munkások) nincs védőügyvédjük, vagy nem értik az arab nyelven zajló bírósági tárgyalásokat. Nekik és számos kivégzett szaúdi állampolgárnak sem pénze, sem befolyásos ismerősei nincsenek (pl. kormánytisztviselők vagy törzsfők), pedig mindkettő elengedhetetlen ahhoz, hogy kegyelmet kapjanak.
„A halálos ítélet kimondásának és végrehajtásának módja szigorú, nagymértékben titkosított és teljességgel igazságtalan. A csak férfiakból álló bírói testület nagy befolyással bír, és az enyhe vagy nem erőszakos sértéseket is halálbüntetéssel torolja meg” – mondta Malcolm Smart. – „Néhány bevándorolt munkás csak a kivégzése reggelén ébred rá arra, hogy halálra ítélték.”

A kivégzés módja általában nyilvános lefejezés. Az áldozatot ezután néhány esetben keresztre is feszítik.

Szaúd-Arábiában még mindig igen nagy arányban végeznek ki nőket. Ez mára csak néhány országban jellemző. Szaúd-Arábia szintén az utolsók közé tartozik a világon, ahol – szakítva a nemzetközi jog előírásaival – a betöltött 18 éves kor alatt elkövetett bűncselekményekért is halálbüntetés jár.

„Éppen itt az ideje, hogy a szaúdi kormányzat is felelősséget vállaljon ebben az ügyben, és a nemzetközi jog szellemében betartsa kötelességeit” – mondta Malcolm Smart. – „Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának megválasztott tagjaként a kormányzatnak kötelessége, hogy mielőbb szembeforduljon ezzel a szörnyűséges gyakorlattal, és összehangolja Szaúd-Arábia jogi és bírósági rendjét a nemzetközi előírásokkal. El kell törölnie a gyermekekre kiszabott halálbüntetést, biztosítania kell az igazságos jogi eljárást, és csökkentenie kell a bírók befolyását ezen kegyetlen, embertelen és megalázó büntetés kiszabásának tekintetében.”

Az ezzel kapcsolatos jelentésünket angol nyelven a következő linken tekintheti meg:

http://www.amnesty.org/en/library/asset/MDE23/027/2008/en/dc425c41-8bb9-11dd-8e5e-43ea85d15a69/mde230272008en.pdf

Téma