Sikerült: a jogi nemváltoztatás könnyen elérhetővé válik Norvégiában

Április 10-én, pénteken a norvég egészségügyi miniszter által összehívott szakértői csoport egy sajtótájékoztatón bemutatta a transznemű emberek jogairól szóló vizsgálat eredményét.

A szakértők egyértelművé tették, hogy a jelenlegi norvég gyakorlat a jogi nemváltoztatás területén sérti az alapvető emberi jogokat. Javaslatot tettek egy olyan átlátható és hozzáférhető eljárás megteremtésére, amelyben az érintett dönthetne a saját neméről anélkül, hogy erre bárki másnak befolyása lenne. A szakértők javaslatai megfelelnek az Amnesty International ajánlásainak is.

Bent Høie egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón ismét megerősítette, hogy Norvégia példakép akar lenni az emberi jogok területén, és elismerte, hogy a transznemű emberek jogaival kapcsolatban jelenleg nem ez a helyzet. A sajtó előtt is méltatatta azokat a magánembereket és szervezeteket, akik kampányoltak a norvég transznemű emberek egyenlő jogaiért.
John Jeanette Solstad Remø, akitől megtagadták a jogi nemének megváltoztatását, miután nem volt hajlandó eleget tenni az ehhez szükséges a diszkriminatív követelményeknek, így nyilatkozott a sajtótájékoztató után:
“Ez minden, amiről valaha álmondtam. Megérte a küzdelmet. Hosszú időbe került, de amikor kiderült, hogy a munkánk eredményes, az nagyszerű érzés volt. Az Amnesty nélkül nem tartanánk ma itt. Még a miniszter is elismerte, hogy a szervezet kampánya nagyban hozzájárult, hogy a kormány változtatott korábbi álláspontján.”
“A támogatás, amit az emberektől kaptunk az egész világon, fantasztikus. Nem számítottam rá, de szeretném mindenkinek megköszönni, aki támogatott engem és másokat ebben a küzdelemben.” – tette hozzá John Jeanette Solstad Remø.

John Jeanette Solstad Remø és Bent Høie egészségügyi miniszter

Az Amnesty International 2014 februárjában mutatta be a jelentését, amely a transznemű emberek jogainak megsértését dokumentálta egész Európában. Norvégiát súlyos kritikával illette a dokumentum a fennálló gyakorlat miatt, amely többek között a sterilizációt is feltételként írta elő a jogi nem megváltoztatásához. Az Amnesty International kampányolni kezdett egy átlátható és hozzáférhető, a jogokat tiszteletben tartó új eljárás megteremtéséért, amelyben az egyén maga dönthetne neméről. Tavaly novemberben az Amnesty International Norvégia kétévenként megrendezett gyűlése alkalmából, az európai ügyekért felelős miniszter, Vidar Helgesen megígérte, hogy változtatnak a szabályozáson.
“Az Amnesty érte el, hogy a téma napirendre kerüljön.” – mondta akkor Vidar Helgesen.

Nemcsak az Amnesty International kampányolt a témában. 2008 óta a Norvég Nemzeti Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű emberek Szövetsége (LLH) is aktívan azon dolgozott, hogy legalább a sterilizációt töröljék a feltételek közül. 
“Itt az ideje, hogy a transznemű emeberek élhessenek a jogaikkal, és hozzáférhessenek a megfelelő egészségügyi szolgáltatásokhoz. A kormány a történelemkönyvekbe száműzi magát, ha nem kezeli a nekik kijáró komolysággal a sérülékeny kisebbségek jogait. Reméljük, hogy a norvég hatóságok haladéktalanul eleget tesznek a szakértői csoport javaslatainak.” – mondta Bård Nylund, az LLH vezetője.

Téma