Előzetes letartóztatásból házi őrizetbe került Raman Prataszevics belarusz újságíró és barátnője, Szofija Szapega, többek között az Amnesty petíciójának köszönhetően. Így jóval kisebb a kínzás vagy más kegyetlen bánásmód veszélye. Május 23-án a belarusz hatóságok eltérítették és Minszkben leszállásra kényszerítették Prataszevics és Szapega gépét, majd önkényesen őrizetbe vették a párt. Az Amnesty International követeli haladéktalan szabadlábra helyezésüket.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Június 25-én ismeretlen helyen házi őrizetbe helyezték Raman Prataszevicset és Szofija Szapegát, akik továbbra is a belarusz hatóságok felügyelete alatt állnak. Mindezt családtagjaik is megerősítették. Szapega Belaruszban élő édesanyja júniusban egy alkalommal találkozhatott is lányával. Jelenleg nincs arra utaló jel, hogy bármelyiküket is kínzás vagy más kegyetlen bánásmód veszélye fenyegetné. Jelenlegi relatív biztonságuk a nemzetközi figyelemnek és nyomásnak köszönhető.

Raman Prataszevics belarusz újságíró, a NEXTA, a NEXTA Live, majd később a Belamova Telegram-hírcsatornák főszerkesztője lett. Ezek a csatornák döntő szerepet játszottak a 2020 augusztusi elnökválasztás sokak által vitatott eredménye ellen szervezett békés tüntetésekben. Tájékoztatásuk megkönnyítette az információcserét, valamint a tüntetők mozgósítását és irányítását.

Raman Prataszevics ellen – aki letartóztatásáig külföldön élt, mert nem érezte magát biztonságban – 2020. november 5-én, távollétében emeltek vádat ,,tömeges rendzavarás szervezése”, ,,a közrend súlyos megzavarására alkalmas csoportos tevékenység szervezése” illetve ,,társadalmi csoportok elleni gyűlöletkeltés” miatt. (A vád szerinti ,,társadalmi csoportok” alatt rendőrtisztek és kormánytisztviselők értendők.) November 19-én ő lett az első belarusz állampolgár, akik hivatalosan is jegyeztek az országos ,,Terroristaellenes jegyzékben”.

2021. május 23-án Prataszevics repülővel Athénból Vilniusba utazott barátnőjével, Szofija Szapegával. Amikor a gépük a Belarusz légtérben repült, a légiközlekedés-irányítók állítólagos bombariadóra hivatkozva eltérítették a járatot és leszállásra kényszerítették a minszki repülőtéren. A belarusz légierő vadászgépet vetet be, hogy “elkísérje” a civileket szállító járatot Minszkbe. A leszállást követően Prataszevicset és Szepagát azonnal őrizetbe vette a biztonsági szolgálat. Szapega Prataszevicshez hasonló vádakkal néz szembe, aki szintén egy Telegram-csatornát vezetett. Ha elítélik őket, akár 20 év börtön is várhat rájuk.

A belarusz hatóságok több olyan videót is közzétettek, amelyekben Prataszevics és Szapega „beismerik bűnüket”, a külügyminisztérium egyik sajtótájékoztatóján pedig tisztek társaságával riporterek elé ültették Prataszevicset. Az Amnesty International már felhívta a figyelmet, hogy az efféle televízión leadott, kikényszerített vallomások kegyetlen bánásmódra vallanak. A Belarusz Vizsgálóbizottság azt állítja, hogy Prataszevics és Szapega közreműködnek és vallomást tesznek. Azonban a családtagjaikkal való kapcsolattartási lehetőségük korlátozott. Az ügyükkel kapcsolatos bármilyen részlet megosztását pedig megtiltották az ügyvédeikkel is.

Az Amnesty International továbbra is szorosan nyomon követi Raman Prataszevics és Szofija Szapega helyzetének alakulását, és követeljük haladéktalan és feltétel nélküli szabadon bocsátásukat.

ÉRINTETTEK: Raman Prataszevics és Szofija Szapega.

Házi őrizetbe került az elhurcolt újságíró