Börtönben kínozzák az elhurcolt újságírót

A belarusz hatóságok május 23-án jogszerűtlen körülmények között letartóztatták Raman Prataszevics ellenzéki újságírót és orosz nemzetiségű barátnőjét, Szofija Szapegát. A Litvániában élő pár a Ryanair AthénVilnius járatán utazott, amikor a belarusz légierő eltérítette és a minszki reptérre vezette a gépet. Prataszevicset terrorizmussal kapcsolatos koholt vádak miatt körözték hazájában, de valójában az újságírói tevékenysége miatti megtorlásról van szó. Ha bűnösnek találják, akár 20 év börtönbüntetést is kaphat. Az állami televízióban sugárzott „vallomása” alapján valószínű, hogy kínzásnak és más embertelen bánásmódnak vetik alá.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Raman Prataszevics belarusz újságíró, az igen népszerű NEXTA Telegram-hírcsatorna társalapítója. A tavaly augusztusi elnökválasztások után a csatorna a kormányellenes tüntetések szervezésének központi fórumává vált. Prataszevics 2020 szeptemberében hagyta ott a NEXTÁT, azóta a Belamova hírcsatornát szerkeszti.

Saját biztonsága érdekében 2019-ben úgy döntött, hogy külföldre költözik. 2020. november 5-én „tömeges rendzavarás szervezése”, „a közrend súlyos megzavarására alkalmas csoportos tevékenység szervezése” és „társadalmi csoportok elleni gyűlöletkeltés” miatt emeltek ellene vádat hazájában (utóbbi vádpontban a „társadalmi csoportok” alatt rendőrök és állami tisztviselők értendők). November 19-én az első belarusz állampolgárként került fel az ország terroristákat tartalmazó hivatalos listájára.

2021. május 23-án Prataszevics Athénból Vilniusba tartott barátnőjével, Szofija Szapegával. Belarusz légterén áthaladva a légiirányító hatóság állítólagos bombariadó miatt eltérítette és minszki kényszerleszállásra utasította a Ryanair járatát. A civileket szállító repülőt a belarusz légierők egyik vadászgépe „kísérte” a fővárosig. Földet érés után a biztonsági erők őrizetbe vették Prataszevicset és barátnőjét, míg a járat mintegy öt órával később folytathatta útját. Ha bűnösnek találják, az újságíró akár 20 év börtönbüntetést is kaphat. Emellett nagy esély van arra, hogy a börtönben kínozzák, vagy más embertelen bánásmódnak vetik alá.

Barátnője orosz állampolgár, a vilniusi Európai Humántudományi Egyetem hallgatója. Az ellene emelt vádak egyelőre ismeretlenek. Május 25-i értesüléseink szerint egyikük sem találkozhatott még ügyvédjével.

A kormánypárti médiában május 24-én bemutatott videóban Prataszevics feldagadt arccal, homlokán véraláfutással látható. Elmondása szerint a SIZO-1 nevű börtönben tartják fogva, „együttműködik a nyomozó hatósággal” és „vallomást tesz a minszki tömeges rendzavarás szervezésével kapcsolatban”. Hozzáteszi, hogy „megfelelő és jogszerű bánásmódban” részesül. A belarusz hatóságok előszeretettel kényszerítenek ki ehhez hasonló vallomásokat, hogy megfélemlítsék az ellenzékieket és lejárassák a fogvatartottakat.

Alekszandr Lukasenka elnök bírálói közül egyre többen válnak kínzás és más embertelen bánásmód áldozatává. A vitatott 2020. augusztusi választások utáni kormányellenes tüntetések során több, mint 30.000 embert vettek törvényes indok nélkül őrizetbe. Sokakat úgynevezett „közigazgatási elzárásra” ítéltek, vagy súlyosan megbírságoltak. Több százan tettek panaszt kínzás és bántalmazás miatt. Szintén több száz ember ellen emeltek vádat politikai alapon, és tisztességtelen eljárásokat követően sokakat ítéltek hosszú börtönbüntetésre. A hatóságok egyre több személy ellen indítanak büntetőeljárást mindössze azért, mert hangot adnak – a kormányt bíráló – véleményünknek.

CSELEKEDJ MIHAMARABB, DE LEGKÉSŐBB: 2021. július 20-ig

Ha kicsúsztál a határidőből, egyeztess a helyi Amnesty irodával, mielőtt elküldenéd a levelet.

ÉRINTETTEK: Raman Prataszevics és Szofija Szapega.