Az orosz LMBT-hálózat jelentése szerint ügyvédeik végre meglátogathatták a csecsenföldi Groznijban fogva tartott Szalek Magamadovot és Iszmail Iszajevet. Mindketten bántalmazásról és a tisztességes eljáráshoz való jogaik súlyos sérelméről számoltak be. A két fiatal ellen koholt vádak alapján indult eljárás, mindössze azért, mert élni mertek a szabad véleménynyilvánításhoz való jogukkal, beleértve a szexuális orientációjukkal és nemi identitásukkal kapcsolatos megnyilvánulásokat. Az ellenük hozott vádakat azonnal ejteni kell.

Háttérinformáció

Szalek Magamadov és Iszmail Iszajev ellen az elmúlt években több ízben léptek fel jogellenesen a csecsenföldi hatóságok. Sajtóértesülések szerint 2019-ben az akkor 16 éves Iszajev szexuális orientációja és nemi identitása miatt vált rendőri zaklatás és erőszak áldozatává. Elfogták és megverték, majd hét napon át egy ismeretlen helyszínen tartották fogva, ahonnan aztán váltságdíj ellenében engedték szabadon. Egy évvel később, 2020. március 30-án a csecsen rendőrség megalapozott indok nélkül őrizetbe vette Iszajevet és Magamadovot. A két fiatal elmondása szerint a rendőrőrsön kínzásnak és más embertelen bánásmódnak vetették alá őket, mindezt az „Osal Nakh 95” névre keresztelt ifjúsági Telegram-csatorna szerkesztőjeként végzett tevékenységük miatt. Végül májusban engedték ki őket, miután kikényszerített „bocsánatkérő” vallomásukat közzétették az interneten. A további megtorlástól való félelmükben 2020 júliusában elhagyták Csecsenföldet, és az orosz LMBT-hálózat segítségével a közép-oroszországi Nyizsnyij Novgorodba költöztek.

Az LMBT-hálózat február 4-i jelentése szerint az orosz rendőrség Nyizsnyij Novgorod-i lakásán ismét őrizetbe vette a két fiatalt. A rendőrségi akció közben egyiküknek sikerült értesítenie a jogvédő szervezetet, akik rögtön küldtek egy ügyvédet a helyszínre, őt azonban már az üres lakás és egy láthatóan erőszakos rajtaütés nyomai fogadták. A helyi rendőrségen az ügyvédnek sikerült kiderítenie, hogy Magamadovot és Iszajevet valóban őrizetbe vették, és hogy éppen a csecsenföldi Gugyermeszbe szállították őket. További információt nem bocsátottak a rendelkezésére.

Amikor február 6-án Gugyermeszbe értek, tanúként hallgatták meg őket a helyi rendőrségen. Ügyvédjüknek ismét nem adtak felvilágosítást. Este 8 óra körül szabadultak, azonban az épületet elhagyva mindenféle magyarázat nélkül rögtön le is tartóztatták őket, majd a két fiatalt a 90 kilométerre fekvő Szernovodszkojébe vitték. A kiskorú Iszajev gyámságát is ellátó édesapa, valamint ügyvédjük utánuk ment a szintén csecsenföldi településig, ahol azonban még a rendőrség épületébe sem engedték be őket. Az ügyvéd elmondása szerint este 11 óra körül egy csecsen tisztviselő érkezett, aki kikényszerítette, hogy az édesapa lemondjon a két fiatal meglátogatásához való jogáról és arról, hogy az LMBT-hálózat ügyvédje lássa el jogi képviseletüket. Ezután az LMBT-hálózat újabb ügyvédet küldött, de a rendőrség nem engedte, hogy a két fiatallal találkozzon, panaszait pedig elutasították. 

A szervezet ügyvédei végül márciusban beszélhettek személyesen Magamadovval és Iszajevvel, akik arról számoltak be, hogy több ízben bántalmazták őket a Csecsenföldre szállításuk során és a szernovodszkojei rendőrségen is. Elmondásuk szerint a rendőrök kényszerítették őket, hogy utasítsák vissza az ügyvédi képviseletet, és hamis vallomásokat írattak alá velük. Kihallgatóik között olyan rendőröket is felismertek, akik 2020 tavaszán részt vettek elfogatásukban és kínzásukban.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága február 8-án felszólította az orosz hatóságokat, hogy gondoskodjanak arról, hogy a két fiatal azonnal és akadályok nélkül találkozhasson családtagjaival és az általuk választott ügyvéddel, valamint egy független egészségügyi szakértővel. A kérést a hatóságok azonban figyelmen kívül hagyták. Akkoriban Magamadov és Iszajev éppen előzetes letartóztatásban várta további sorsát Urusz-Martanban. Február 9-én a városi bíróság két hónapra vizsgálati fogságba helyezte a két fiatalt, akiket ezután a grozniji SIZO-2 nevű létesítménybe szállítottak. Sem családtagjaikat, sem ügyvédjeiket nem értesítettek a bírósági tárgyalásról. Az ügyvédek fellebbeztek a döntés ellen, de Csecsenföld legfelsőbb bírósága február 20-án elutasított a fellebbezési kérelmet. Magamadov és Iszajev csak március közepén találkozhatott választott ügyvédjével.

Az évek során számos esetben számoltak be az emberi jogok megsértéséről Csecsenföldön, többek között tömeges letartóztatások, kínzás és más módon elkövetett bántalmazás, valamint törvénytelen kivégzések formájában. A csecsen hatóságok elleni felszólalás – akár a közösségi médiában – megtorlást von maga után. 2020 szeptemberében a 19 éves Szalman Tepszurkajevet, a népszerű „1ADAT” Telegram-csatorna szerkesztőjét rabolták el feltehetőleg csecsen rendőrtisztek, majd ismeretlen helyre vitték. Sorsa és holléte továbbra is ismeretlen, annak ellenére, hogy 2020 novemberében hivatalosan is nyomozás indult erőszakos eltüntetése ügyében.

CSELEKEDJ MIHAMARABB, DE LEGKÉSŐBB: 2021. augusztus 20-ig.

Ha kicsúsztál a határidőből, egyeztess a helyi Amnesty irodával, mielőtt elküldenéd a levelet.

ÉRINTETTEK: Szalek Magamadov és Iszmail Iszajev

KOHOLT VÁDAK ALAPJÁN TARTJÁK FOGVA A KÉT OROSZ FIATALT