Márciusban a rijádi fellebbviteli bíróság helybenhagyta a Nasszima al-Száda ellen hozott ítéletet, melyben öt év börtönbüntetést és további öt év utazási tilalmat szabtak ki a nőjogi aktivistára. Az ítélet szerint Nasszima megsértette a számítógépes bűncselekményekről szóló törvényt, bár a döntésből nem derül ki, hogy pontosan milyen bűncselekmények elkövetésével vádolják. Nasszimát mindössze azért büntetik, mert kiállt a nők jogaiért és nyíltan szembe mert szállni a férfi gyámság elnyomó rendszerével.

Háttérinformáció

Nasszima al-Száda aktivista, emberi jogi oktató és három gyermek édesanyja, aki évek óta a polgári és politikai jogok, valamint a nők és a síita kisebbség jogainak érvényre jutásáért harcol Szaúd-Arábia keleti részén. Nasszima 2015-ben az önkormányzati választásokon is elindult, de végül eltiltották a részvételtől. Az elmúlt években fellépett többek között a nőkre vonatkozó vezetési tilalom és a férfi gyámság rendszere ellen.

Nassimát 2018 júliusától 2019 júniusáig vádemelés és tárgyalás nélkül tartották fogva; 2019 februárjától egy évet magánzárkában töltött. Az egyre növekvő nemzetközi nyomás hatására a szaúdi hatóságok 2020. november 25-én lefolytatták a fogva tartott nőjogi aktivisták ügyében megindult eljárásokat, így többek között Nasszima ügyében is ítéletet hoztak, mely 2021 márciusában jogerőre emelkedett.

A szaúdi hatóságok sorra tartóztatnak le önkényesen és vonnak eljárás alá aktivistákat békés emberi jogi tevékenységük miatt. Bebörtönözték például Mohamed al-Bajadi jogvédőt, a Polgári és Politikai Jogok Szaúdi Szövetségétnek (ACPRA) alapító tagját, aki ellen 2018 májusa óta nem emeltek vádat, és Szalmán al-Awdareformpárti papot, akire halálbüntetést szabtak ki nézetei békés úton való kifejezése miatt.

CSELEKEDJ MIHAMARABB, DE LEGKÉSŐBB: 2020- június 9-ig.

Ha kicsúsztál a határidőből, egyeztess a helyi Amnesty irodával, mielőtt elküldenéd a levelet.

ÉRINTETTEK: Nasszima al-Száda

ENGEDJÉK SZABADON NASSZIMA AL-SZÁDA SZAÚDI AKTIVISTÁT!