Mohamed Szalah egyiptomi újságíró mintegy 20 hónapja van előzetes letartóztatásban. Miután a bíróság tavaly júliusban szabadon bocsátása mellett döntött, az ügyészség koholt vádak alapján ismét elrendelte a férfi letartóztatását egy terrorizmussal kapcsolatos ügyben. 2020 decemberében egy kairói rendőrőrsön brutálisan megverték, de mostanáig sem indult nyomozás az eset kivizsgálására. A vele együtt letartóztatott újságíró házaspárt, Szolafa Magdit és Hosszám el-Szajedet április 14-én feltételesen szabadon engedték.

Háttérinformáció

Szolafa Magdi, Hosszám el-Szajed és Mohamed Szalah szabadúszó újságírók, akik egyiptomi médiumoknak dolgoznak.  A 2019. márciusi kormányellenes tüntetések kapcsán mindhármuk ellen nyomozást indított az egyiptomi ügyészség egy speciális szervezete (SSSP), mely az állambiztonságra veszélyt jelentő bűncselekmények üldözéséért felel. Szolafa Magdit és Hosszám el-Szajedet április 14-én feltételesen szabadlábra helyezték, bár a nyomozás folytatódik ellenük. A házaspárt „terrorszervezethez való csatlakozás” és „álhírterjesztés” bűncselekményével vádolják, míg Mohamed Szalahot „terrorszervezeti tagsággal” gyanúsítják.

2020-ban újabb eljárás indult (855/2020), melyben az SSSP ügyészei „terrorszervezethez való csatlakozással”, „álhírek terjesztésével és közvetítésével”, valamint „közösségi médiával való visszaéléssel” gyanúsítják Mohamed Szalahot. 2021. március 16-án 45 nappal meghosszabbították az újságíró előzetes letartóztatását.A 855/2020-as ügy azonban nemcsak Mohamed Szalahot érinti, hanem például a szintén előzetes letartóztatásban lévő Mahienour el-Maszri emberi jogi aktivistát, Eszraa Abdelfattah újságírót és Mohamed el-Baker jogászt is, akiket szintén terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények elkövetésével vádolnak.

Az Amnesty International úgy tudja, hogy valamennyi lelkiismereti fogoly ellen a Nemzetbiztonsági Szolgálat nyomozásai alapján emeltek vádat, az iratokat a vádlottak és ügyvédjeik azonban nem tekinthetik meg. Tavaly óta az SSSP egyre több esetben kerüli meg az előzetes letartóztatásban lévő vádlottak szabadon bocsátását elrendelő ügyészi és bírósági döntéseket azzal, hogy újabb elfogatási parancsokat ad ki az eredetihez hasonló vádak alapján.

Abdel Fattáh el-Sziszi elnök hatalomra jutása óta a hatóságok célba vették a független újságírókat, weboldalak százait tiltották le törvényes indok nélkül, valamint legalább kilenc médiumot megrohamoztak és/vagy bezárattak, illetve számos újságírót önkényesen letartóztattak. Szolafa Magdi, Hosszám el-Szajed és Mohamed Szalah letartóztatására a 2019. szeptemberi tüntetések után került sor, amikor is a hatóságok újult erővel léptek fel a kormánykritikus hangok ellen. Az Amnesty International 2019 októberében felhívta a figyelmetaz egyiptomi biztonsági erők intézkedéseire: békés tüntetések résztvevői, újságírók, emberi jogi aktivisták, jogászok és politikai szereplők tömeges letartóztatásával próbálták elhallgattatni a kormányt bírálókat és elfojtani a tüntetéshullámot. Jelenleg legalább 28 újságíró van továbbra is letartóztatás alatt a médiában és a közösségi oldalakon megosztott véleménye miatt.

Egyiptom is részese a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának, mely egyértelműen kimondja a kínzás és a más hasonló embertelen bánásmód tilalmát. A hatóságok olyan cselekedetei, melyek súlyos – testi vagy lelki – fájdalmat okoznak valamely személynek büntetés, megfélemlítés, vallomás kikényszerítése vagy valamilyen megkülönböztetésen alapuló célból márpedig kimerítik a kínzás fogalmát.

TERRORIZMUSSAL GYANÚSÍTJÁK A BÁNTALMAZOTT ÚJSÁGÍRÓT