Oroszország kilépése az Európa Tanácsból tragédia

Tegnap az orosz kormány úgy döntött, kilép az Európa Tanácsból, és bejelentette, hogy felmondja az Emberi Jogok Európai Egyezményét is.

“Oroszország kilépése az Európa Tanácsból az Ukrajna ellen folyó agresszió és az orosz hadsereg által elkövetett háborús bűncselekmények és más súlyos jogsértések folytatása. Bár az oroszok távozása azelőtt történt meg, hogy a Parlamenti Közgyűlés szavazott volna a kizárásukról, Oroszország kilépése és az Egyezmény felmondása súlyos csapás a Kreml áldozatai számára.” – mondta Marie Struthers, az Amnesty International kelet-európai és közép-ázsiai igazgatója.

“Az Európa Tanács nélkül az utolsó emberi jogi mechanizmus veszik el azok számára, akiknek most erre a legnagyobb szükségük lenne Oroszországban.”

“Minden érintett orosz hatóságnak, köztük a törvényhozásnak is, kötelessége mindent elkövetni, hogy megálljt parancsoljon az emberi jogok totális semmibe vételének.”

Háttér

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének március 15-i rendkívüli ülésén a tagállamok úgy döntöttek, kizárják Oroszországot a legfontosabb regionális emberi jogi és jogállami intézményből. A szavazás előtt az orosz külügyminisztérium hivatalos értesítésben bejelentette, hogy kilép a Tanácsból és felmondja az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

Február 25-én az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága felfüggesztette Oroszország tagságát, miután az előző nap megszállta Ukrajnát. A Miniszterek Tanácsa szerint az orosz agresszió “precedens nélküli megsértése a békének az európai kontinensen az Európa Tanács létrejötte óta”, és a Tanácsot létrehozó Alapszabály 3. cikkének megsértése.

Eddig egyetlen ország, Görögország lépett ki az Európa Tanácsból 1969-be, majd a katonai junta bukása után 1974-ben ismét csatlakoztak.

Téma