Az ukrán civilek “szűrése” a háború elől menekülni kényszerülők jogainak megdöbbentő megsértése

Az ENSZ is megerősítette a hírt, miszerint orosz katonák erőszakkal kitelepített vagy kitelepítésre váró ukránokat vetnek alá egy úgynevezett “szűrési” folyamatnak. Az emberi jogokat mélyen megsértő eljárás létezését az Amnesty International független vizsgálatai is igazolták. A szűrésen áteső civileket gyakran embertelen körülmények között tartják fogva, kiszolgáltatva a további jogsértéseknek és bántalmazásoknak.

Ukrajna inváziójának kezdete óta rengeteg ukrán civil kerül oroszországi, vagy Oroszország által megszállt területekre – többen úgy, hogy az orosz katonák megakadályozzák, hogy elmeneküljenek a háborús zónákból.

Közülük sokan esnek át egy úgynevezett “szűrési” eljáráson, amely során az orosz hatóságok jogsértő módon biometrikus adatokat, arcképeket és információkat gyűjtenek róluk – például kivallatják őket a politikai nézeteikről, vagy átkutatják a személyes holmijaikat és a telefonjaik tartalmát.

Az Amnesty International számos olyan esetet dokumentált, amikor orosz katonák a szűrési folyamatuk eredményeire váró fogvatartottakat vagy a háború elől menekülő civileket bántalmaztak. Marie Struthers, az Amnesty kelet-európai és közép-ázsiai igazgatója a szűrésről azt mondta, az kegyetlen és cinikus jogsértés.

“A nemzetközi humanitárius jog tiltja a civilek deportálását, ezért az háborús- vagy emberiség ellenes bűncselekménynek is minősülhet.” – fogalmazott Struthers.

– Marie Struthers

Az igazgató azt is hozzátette: különös aggodalomra ad okot a háborús övezetekben élő kiszolgáltatottabb csoportok – például a gyerekek, az idősek, vagy a fogyatékkal élők helyzete.

Közülük sokan azért nem tudnak az ukrán fennhatóság alatt álló területekre, vagy más országokba menekülni, mert az orosz hadsereg megakadályozza őket ebben. Volt példa arra, hogy mariupoli idősgondozó intézmények lakóit, és a szüleiktől elszakadt, vagy elárvult gyerekeket deportáltak erőszakkal Donyeckbe. Mások az információ-és pénzhiány, vagy egyéb mobilizációs problémák miatt rekednek orosz megszállás alá került településeken.

Struthers felszólította az orosz hatóságokat arra, hogy engedélyezzék a nemzetközi segítségnyújtást az ukrán civilek ideiglenes elhelyezésében és/vagy evakuálásában, illetve biztosítsák, hogy a menekülők megkapnak minden ahhoz szükséges eszközt és segítséget, hogy elhagyhassák a háborús övezeteket. Ennek ellenére egyelőre nem alakult ki olyan rendszer, ami megkönnyítené az erőszakkal deportáltak, vagy a menekülők helyzetét.

Az Amnesty International kulcsfontosságúnak tartja, hogy egyetlen háborús jogsértés se maradjon következmények nélkül. Arra törekszünk, hogy minden ilyen esetet dokumentálni tudjunk. Ennek érdekében létrehoztunk egy krízisalapot, aminek támogatásával Te is hozzájárulhatsz a jogsértések elkövetőinek felelősségre vonásához.

Krízisalap

A bizonyítékok összegyűjtése és megőrzése kulcsfontosságú lesz később a sikeres vizsgálatok lefolytatásában és az elkövetők felelősségrevonásában.

Támogatom