Nincs előrelépés a nyomozásban a kiváló csecsen aktivista megölésének kétéves évfordulóján / Little progress on second anniversary of prominent Chechen activist’s killing

(for English, please scroll down)

Hivatkozva egy új, független jelentés megállapításaira, amely bírálta az orosz kormány által végzett vizsgálatot, a szervezetek ismételten felszólítottak egy alapos, nem részrehajló, és átlátható nyomozás lefolytatására az ügyben, és a felelősök elleni eljárás megindítására.

 

„Két évvel Estemirova halála után még mindig több a kérdés, mint a válasz a meggyilkolását illetően.” – mondta Hugh Williamson, a Human Rights Watch Európaért és Közép-Ázsiáért felelős igazgatója. „Ahhoz, hogy komolyan lehessen venni az orosz hatóságok elkötelezettségét az emberi jogok védelme érdekében Csecsenföldön és Észak-Kaukázusban,igazságot kell szolgáltatniuk Estemirova ügyében.”

 

Estemirova a Csecsenföldön emberi jogi sértéseket vizsgáló Memorial nevű orosz emberi jogi csoport kutatójaként dolgozott. 2009. július 15. reggelén az otthona elől rabolták el Groznijban. A holttestét Ingusföldön találták meg még aznap. Agyonlőtték.

 

A csecsen hatóságok, és a csecsen elnök, Ramzan Kadirov, nyíltan kritizálták Estemirova fáradhatatlan emberi jogi munkáját, amely során számos emberi jogi sérelmet, köztük a csecsen kormány által elkövetett törvénytelen kivégzéseket, kínzást és erőszakos eltüntetéseket tárt fel. Estemirova elrablásának és halálának körülményei, és többszörös megfenyegetése, arra utal, hogy a hatóságok is bűnrészesek lehettek meggyilkolásában.

 

Az orosz hatóságok ismételt bizonygatásai ellenére, hogy gyakorlatilag megoldották az ügyet, egyelőre elakadtak ott, hogy Estemirovát csecsen lázadók gyilkolták meg, bosszúból, mert általuk elkövetett bűncselekményeket tárt fel. A Memorial Emberi Jogi Központ, az International Federation of Human Rights (FIDH), és a Novaya Gazeta július 14-én megjelent írásában azonban beszámol az orosz nyomozás hiányosságairól.

 

Többek között eltéréseket találtak a bizonyítékokat illetően, amelyek a kocsiból származnak, amelyet állítólagosan a kutatónő elrablására használtak fel. Nyilvánosságra hozták, hogy a hivatalos nyomozás során nem gyűjtöttek DNS mintákat a gyanúsítottak széles körétől Csecsenföldön, és nem néztek utána a Kurchaloi körzetbeli rendőrség lehetséges szerepének a gyilkosságban. Estemirova mindössze hetekkel a halála előtt hozott nyilvánosságra bizonyítékokat arra, hogy a Kurchaloi körzetbeli rendőrség is érintett volt egy törvénytelen kivégzésben.

 

Az emberi jogi aktivistákat érő fenyegetések és zaklatások megsokszorozódtak Csecsenföldön Estemirova meggyilkolása óta, munkakörnyezetük nagyon ellenséges és veszélyes. Három héttel Estemirova meggyilkolása után, a „Mentsd meg a generációt” („Save the Generation”) nevű civil szervezet két aktivistáját, Zaruma Sadulaevát és Alik Djabrailovot is elrabolták Groznijban és meggyilkolták. A meggyilkolásuk kapcsán folytatott nyomozás nem vezetett semmilyen értékelhető eredményre.

 

A Csecsenföldön Tevékenykedő Orosz Emberi Jogi Szervezetek Egyesített Mobil Csoportjának (Mobil Csoport) – amelyet 2009 novemberében orosz ügyvédek és emberi jogi aktivisták alapítottak, hogy egymást váltva Csecsenföldön dolgozzanak – tagjait számtalanszor megfenyegették már. Nemrég júliusban a csoport két tagját figyelmeztették rendőrök, hogy hagyjanak fel munkájukkal. 2010 februárjában három munkatársukat tartoztatta le önkényesen a rendőrség a csecsenföldi Shalil körzetben. Jogellenesen tartották őket fogva egy éjszakán át, felszerelésük egy részét pedig elkobozták és megrongálták. Az őket letartóztató hatósági személyeknek nem kellett felelni tetteikért.

 

A Mobil Csoport kapta a 2011-es „Frontvonal Díjat a Veszélyben lévő Emberi Jogi Aktivistáknak” és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének 2011-es díját.

 

„A Mobil Csoport tulajdonképpen átvette Natalia Estemirova munkáját, hisz most ők foglalkoznak a legkényesebb emberi jogi esetekkel Csecsenföldön.” – mondta Mary Lawlor, a Front Line Defenders igazgatója. „Nagyon aggódunk a terepen dolgozó munkatársaik biztonságáért.”

 

„Az emberi jogi aktivisták és jogvédők helyzete semennyit sem javult a két évvel ezelőtti állapotokhoz képest” – mondta Nicola Duckworth, az Amnesty International Európáért és Közép-Ázsiáért felelős igazgatója. „A hatóságoknak komoly kötelezettséget kell vállalniuk az emberi jogi aktivisták védelme érdekében. Ez azonban nem valósulhat meg anélkül, hogy megfelelő módon kinyomoznák a múltbeli gyilkosságokat.”

 

Az öt szervezet kijelentette, hogy az orosz kormány kötelessége – a nemzeti és a nemzetközi jog alapján egyaránt -, hogy hatékony nyomozást folytasson Estemirova esete kapcsán, és eljárást indítson a felelősök ellen, azok rangjára és pozíciójára való tekintet nélkül. Egy ilyen nyomozás követelményei megtalálhatók az ENSZ „Alapelvek a Megfelelő Védelemhez és Nyomozáshoz a Törvényellenes, Önkényes és Azonnali Kivégzéseknél” című dokumentumában, valamint az ugyanezt a területet vizsgáló Különleges ENSZ Rapportőr munkájában, illetve más szakmai útmutatókban is.

 

A szervezetek szerint a nyomozásnak meg kell vizsgálnia a hivatalos szervek és hatóságok felelősségét, a kormányzat minden szintjén. Nem szabad kizárni a Csecsen Köztársaság legfelsőbb vezetésének bűnrészességét sem, amely már korábban is érintett volt erőszakos megtorlásokban a csecsenföldi jogi visszaéléseket nyilvánosságra hozó személyekkel szemben, többször nyíltan megfenyegette Estemirovát és más Memorial munkatársakat, és a rendvédelmi szervek és biztonsági erők számára fenntartja a büntetlenség légkörét.

 

„Estemirova a rendvédelmi és katonai erőkhöz köthető szörnyű visszaéléseket fedett fel óriási személyes kockázatok árán.” – mondta Marie Manson, a Civil Rights Defenders programigazgatója. „Az orosz hatóságoknak teljes mértékben ki kell vizsgálniuk az Estemirova munkáját fenyegetésként megélő csecsen tisztviselők lehetséges bűnrészességét a kutatónő eltűnésében és a meggyilkolásában.”  

VIDEÓ: 

http://www.youtube.com/watch?v=pHXgDxFdEz8

CSELEKEDJ! ONLINE AKCIÓ – hogy rábírjuk a hatóságokat, megfelelően nyomozzák ki Estemirova ügyét 

http://www.amnesty.org/en/appeals-for-action/estemirova-investigation 

 

 

Téma