Néhány telefonos biztonsági tanács, hogy nyugodtabban tüntethess

A telefonodra nagy szükséged van, ha tüntetni készülsz, hiszen annak segítségével juthatsz információkhoz, tarthatod a kapcsolatot társaiddal, dokumentálhatod az eseményeket, és lehetsz mások segítségére. A digitális biztonság és a különféle bevált gyakorlatok ismerete nemcsak naprakésszé tesz, hanem barátaid és a közösséged biztonságát is növeli.

Íme néhány hasznos tipp, amiket érdemes lehet átfutni, mielőtt tüntetni indulnál. Először vegyük sorra, hogy milyen veszélyek leselkednek az okostelefonok használóira a tüntetéseken:

1. Elveszítheted a telefonod.
  2. A rendőrség elkobozhatja a mobilod.
  3. Előfordulhat, hogy akadozik vagy teljesen elmegy a térerő. Emögött állhat a hatóságok szándékos magatartása, de az is lehet, hogy a hálózatok egyszerűen nem bírják el a megemelkedett adatforgalmat.
  4. A rendfenntartó szervek általi célzott megfigyelés áldozatává válhatsz:
  • Ez jelentheti a mobilszolgáltatások megzavarását, például a hívásindítás és az üzenetküldés akadályozását.
  • Ellenőrizhetik a walkie talkie vagy hasonló rádiós eszközökön végbemenő kommunikációt.
  1. A tüntetésekkel járó tömeges megfigyelés hátrányos következményeivel is számolni kell:
  • Ilyen a webes szolgáltatások akadályozása, például a Twitterhez és más közösségi oldalakhoz való hozzáférés korlátozása.
  • A Signalhoz és a WhatsApphoz hasonló üzenetküldő alkalmazásokat is akadályozhatják.
  • A tüntetés helyszínéhez közeli nyilvános WiFi hálózatokra is rákapcsolódhatnak, hogy nyomon kövessék az adatforgalmat, és beazonosítsák a kapcsolódó eszközöket.
  • A közeli adótornyokból lekérdezett adatokat a tüntetők azonosítására használhatják.

Az alábbiakról ne feledkezz meg, mielőtt tüntetni mész:

1. Állíts be képernyőzárat. A PIN-kód legalább hat számjegyből álljon, de még jobb, ha jelszót adsz meg. Biometrikus azonosítás (ujjlenyomat vagy Face ID) esetén számolj azzal is, hogy a hatóságok akár fizikailag is kényszeríthetnek a képernyőzár feloldására, ezért ezeket az opciókat szerencsésebb már előre kiiktatni.
  2. Készíts biztonsági mentést, amiről csak tudsz, beleértve a névjegyeket, üzeneteket, képeket, videókat és más személyes tartalmakat. Az üzenetküldő alkalmazásokról se feledkezz meg!
  3. Legyen nálad egy plusz akksi vagy egy teljesen feltöltött powerbank.
  4. Írd fel egy papírra vagy akár filccel saját magadra az olyan fontos infókat, mint a vészhelyzet esetén értesítendő személy vagy az ügyvéded elérhetősége.
  5. Töltsd fel az egyenleged, és nézd meg, hogy van-e elegendő adatforgalmad.
  6. Alaposan ismerkedj meg a tüntetésen használandó alkalmazásokkal, és telepítsd a szükséges frissítéseket.
  7. A tárhelyet is ellenőrizd, mivel nem lenne szerencsés, ha a tüntetésen telne be. Nézd meg, hogy van-e elegendő szabad hely, szükség esetén – és ha bővíthető a telefonod – szerezz be egy (nagyobb) SD kártyát.
  8. Használd a gyors elérést és a gyors gombokat, így sokkal diszkrétebben mobilozhatsz az utcán, és még időt is spórolsz vele. Érdemes gyorsmenübe tenni a kamerát és az üzenetküldést, hiszen ezekre valószínűleg szükséged lesz. Kísérletezd ki, hogy a funkciókat hogyan érheted el a leggyorsabban.
  9. Érdemes lehet élesíteni a „Telefon keresése” (Find Your Phone) funkciót, hogy könnyebben megtaláld a telefonod, vagy éppen egy távoli gombnyomással törölhesd a rajta lévő adatokat, ha úgy adódik. A legtöbb okostelefonon van ilyen lehetőség. Androidos telefonokhoz itt, iPhone készülékekhez itt találsz segítséget.
  10. A kamera használata:
  • A tüntetéseken a vakuhoz és a kamera zárhangjához hasonló apróságok is kéretlenül rád irányíthatják a figyelmet. Menj végig a kamera beállításain, és tedd ilyen szempontból is biztonságossá a használatát.
  • Használd a kamerát lezárt képernyővel! Előfordulhat, hogy videózás közben valaki kikapja a kezedből a telefont, így viszont a tolvaj nem fér majd hozzá mobilodon tárolt adatokhoz és tartalmakhoz. Ahelyett, hogy feloldanád a képernyőzárat, a kamerát mindig a zárolt képernyő gyors elérés ikonjával nyisd meg – ehhez tippeket Androidra itt, iPhone készülékekhez itt találsz.
  • Tartsd tiszteletben mások személyiségi jogait! A tüntetésen készült fotókkal és videókkal kiszolgáltatott helyzetbe hozhatod a rajtuk szereplő barátaidat és társaidat. Mielőtt közzé tennél bármit, gondoskodj róla, hogy senkit se lehessen a felvételek alapján beazonosítani. Ehhez a telefonodon alapértelmezett kép- és videószerkesztőket is használhatod, de számos más alkalmazás is a rendelkezésedre áll, Androidra például ez az app, iPhone-ra pedig ott van a Signal beépített eszköze, amely gondoskodik az arcok kitakarásáról.

A tüntetésen:

• A tüntetés előtti és alatti kommunikációhoz végpontok közötti titkosítást (end-to-end encryption) biztosító alkalmazások használatát javasoljuk (ilyen pl. a Signal és a Wire). Ez az útmutató segít kiválasztani a számodra legmegfelelőbb alkalmazást csoportos beszélgetésekhez és videokonferenciákhoz.
  • Ha iPhone-t használsz, ne feledkezz meg az iOS Vészhelyzet – SOS funkciójáról (itt tudhatsz meg róla többet). Ha ötször megnyomod a bekapcsoló gombot, azzal a képernyő teljes lezárása mellett a biometrikus azonosítást is kikapcsolhatod.
  • A hatóságok magukat mobil adótornyoknak álcázó berendezéseket (stingray, IMSI catcher) és hasonló taktikai berendezéseket is bevethetnek, vagy a tüntetők beazonosítása céljából adatokat kérdezhetnek le a mobilszoláltatóktól. A megfigyelés veszélyét jelentősen csökkentheted, ha repülő üzemmódba állítod a mobilod, amikor éppen nem telefonálsz vagy internetezel rajta. Ezáltal kevesebbet is mobilozol majd, így az akksid is tovább fogja bírni.