Négy hónap az Amnestynél

Ha meglátsz egy gyakornoki lehetőségről szóló hirdetést egy elismert, sikeres nemzetközi civil szervezetnél, mi az első gondolatod? „Ide kell mennem, ezt akarom!

Négy hónappal ezelőtt nekem is hasonló gondolataim voltak – persze olyanokkal megfűszerezve, hogy „áh, ez úgyis lehetetlen, rajtam kívül biztosan rengeteg olyan ember van, akinek hasonló vágyai vannak – hiszen miért ne akarna tenni valaki a saját és embertársai jogaiért, egy kicsit jobb ember lenni?”

Szerencsére megpróbáltam, és életem egyik legjobb döntése volt, hiszen nyugodt szívvel mondhatom, hogy a történet happy enddel végződött. (Ha egyáltalán vége van.)

Miért is olyan jó Amnestys gyakornoknak lenni?

Ebben a rohanó, felületességgel és rosszindulattal teli világban mindenki életében eljön az a pont, amikor azt mondja, hogy „elég, nem akarom elhinni, ilyen lenne az élet?” Hát, nem ilyen.

Az, hogy teszel valamit a világban, ami a szó legtisztább értelmében jó – legyen ez akár a szelektív hulladékgyűjtés, segíteni egy idős néninek átkelni a zebrán, vagy dolgozni az emberi jogokért az Amnesty Internationalnél –, felbecsülhetetlen érzés. Így érzed igazán, hogy létezel, hogy nem csak kapsz, hanem adsz is a világnak, másoknak.

Dolgozni egy olyan környezetben, ahova nem utálsz reggelente bemenni, ahol nem csak hogy nem félsz a főnöködtől, hanem szeretsz vele találkozni nap mint nap, ahol mosoly és nevetések töltik meg az irodát, miközben a munkakedv, a munkavágy nem csökken, ahol szeretsz dolgozni. Felbecsülhetetlen.

Felfoghatatlan, hogy ha ugyanabban az országban, ugyanolyan igényekkel, elvárásokkal és nem utolsósorban íratlan kötelezettségekkel élünk – akkor hogy fordulhat elő az, hogy az utcán már majdnem fellöknek, a villamosról kiszorítanak, az autók szándékosan felgyorsítanak, ha átmennél a zebrán, majd megérkezel a munkahelyedre, ahol minden úgy megy, ahogy annak tényleg mennie kellene. Létezik még a „légy szíves” és a „köszönöm”, létezik a pártatlanság, és nem létezik a rosszindulatúság.

Figyelemmel kísérheted, a részese lehetsz, és ami még nagyobb dicsőség, nagy mértékben segítheted egy olyan szervezet munkáját, ahol a szervezőkészség és a kreativitás nem ismer határokat, ahol a tenni akarás átjárja az egész lelkedet. És innen már nincs visszaút – a négy hónap végeztével nem fogod azt mondani, hogy szép volt, jó volt, de könnyes búcsút kell vennünk egymástól.

Egyszerűen nem tudod ezt mondani.

Téma