Ne váljon Magyarország a kirekesztés zónájává

Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője és Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója az ’LMBTQI Szabadság Zónájának vége’ táblát helyezték el a magyar-szlovák határon.

A jogvédők akciójukkal arra hívták fel a figyelmet, hogy kedden a Parlament kormánypárti és jobbikos képviselői elfogadták azt a putyini mintára íródott propagandatörvényt, amellyel ki akarják radírozni az LMBTQI embereket a nyilvánosságból és az iskolákból, és aljas módon össze akarják mosni őket a gyermekek sérelmére bűncselekményt elkövetőkkel.

A két jogvédő szervezet vezetője szerint nem hagyhatjuk, hogy a kormány „LMBTQI-mentes övezetté” változtassa az egész országot, és aljas kommunikációjával megbélyegezzen embereket. Az elhelyezett magyar, angol és orosz nyelvű útjelző tábla emlékeztet a lengyel önkormányzatok által kirakott „LMBTI-mentes övezet” feliratokra is, amelyek ellen többek között az Európai Bizottság és az Európai Parlament is tiltakozott.

A jogvédők arra kérik Áder Jánost, hogy ne írja alá, hanem küldje el a magyar és uniós jogot is sértő törvényt az Alkotmánybíróságnak, az Európai Bizottságot pedig arra, hogy haladéktalanul tegye meg a szükséges jogi lépéseket.