Mostantól hivatalosan is nőként kell kezelni Chelseat

Egy amerikai bíróság elrendelte, hogy mostantól nőként kell rá hivatkozni rá az eljárás során.

A washingtoni katonai fellebbviteli bíróság tegnapi döntése szerint, mostantól nőként kell hivatkozni Chelsea Manningre. Ezentúl minden vele kapcsolatos dokumentumban és szóbeli kommunikációban csak nőnemű vagy semleges nemű köznevekkel lehet őt illetni. Chelsea számára egy hónappal ezelőtt engedélyezték a hormonterápia megkezdését, ezzel ő lett az amerikai hadsereg történetének első aktív állományú tagja, aki ilyen kezelésben részesülhet. 

2013. augusztus 21-én az amerikai hadseregben szolgáló Chelsea Manning közlegényt 35 év katonai börtönbüntetésre ítélték, miután titkosított kormányzati anyagokat szivárogtatott ki a Wikileaks nevű weboldalnak. A kiszivárogtatott anyagok közül több is lehetséges emberi jogsértésekre és a nemzetközi humanitárius jog megsértésére mutatott rá, amiket a külföldi kiküldetésben lévő amerikai csapatok, az amerikai csapatokkal együttműködő iraki és afgán fegyveres erők, hadiipari cégek és a CIA követett el terroristaellenes műveletek során.

Ez egy komoly előrelépés Chelsea ügyében, azonban még mindig börtönben van azért, mert emberi jogsértésekre hívta fel a közvélemény figyelmét.

Téma