Meggyilkolták, mert felszólalt a hatalmon lévők ellen 

Thulanit saját otthonában lőtték le, amiért felszólalt Szváziföld elnyomó törvényei és az országban folyó állami erőszak ellen. Meggyilkolásáért a mai napig senkit nem vontak felelősségre.  

Thulani Maseko szerető édesapa és férj, a metodista egyház elhivatott tagja, az emberi jogok elkötelezett védelmezője és az LMBTQ emberek támogatója volt. 

Az ügyvédi diplomája megszerzését követően fáradhatatlanul küzdött a Szváziföldön élőkért. Ez az állam egy gazdag uralkodó által kormányzott abszolút monarchia, ahol a lakosság mintegy 60 százaléka él a szegénységi küszöb alatt. Thulani kritizálta az ország elnyomó törvényeit és a békés ellenzéki véleménynyilvánítás elhallgattatására alkalmazott túlzott állami erőszakot. 

Thulani tisztában volt vele, hogy kockázatos felszólalnia. 2014-ben letartóztatták és a bíróság megsértésével vádolták, miután két újságcikkben is bírálta a szváziföldi igazságszolgáltatás függetlenségének hiányát. Több, mint egy évet töltött börtönben, de jogvédő munkájától ez sem riasztotta el. „Soha nem adjuk fel a harcot, hiszen tudjuk, hogy az igazságnak ára van” – mondta 2016-ban.  

2023. január 21-én Thulani Masenkót felesége, Tanele szeme láttára agyonlőtték. Néhány órával a meggyilkolása előtt a király beszédet tartott, amelyben kijelentette, hogy „leszámolnak” a demokratikus reformokat követelőkkel, és hogy „az emberek ne pazarolják rájuk könnyeiket és ne panaszkodjanak a zsoldosokra, akik kivégzik őket”. Thulani haláláért a mai napig senkit sem vontak felelősségre.  

Írd alá a petíciót és követeld, hogy a meggyilkolását haladéktalanul és függetlenül vizsgálják ki!  

Küldj üzenetet Thulani feleségének, Tanelének, hogy tudja, számíthat rád!