Megfenyegették közössége védelmezéséért 

Thapelo Mohapit, egy Abahlali baseMjondolo (AbM) nevű alulról szerveződő mozgalom egyik vezetőjét többször halálosan megfenyegették, pusztán azért, mert jobb jövőt szeretne a Dél-Afrikában élőknek. A fenyegetések miatt bujkálnia kell, miközben a mozgalom többi tagja folyamatos fenyegetésnek van kitéve.  

Thapelo szabadidejében legszívesebben dzsesszt hallgat és kedvenc focicsapatának szurkol. Jelenleg azonban nem tud a hobbijaival foglalkozni: halálos fenyegetések miatt ugyanis 2021 óta folyamatosan bujkálnia kell.  

Az Abahlali baseMjondolo (AbM) nevű bátor, alulról szerveződő mozgalom főtitkáraként Thapelo az egész életét a Dél-Afrikában – különösen a szegénység és egyenlőtlenség sújtotta területeken – élő emberek jogaiért folytatott küzdelemnek szenteli. 

A mozgalom különösen aktív egy eKhenana nevű területen is, ahol többnyire Dél-Afrika vidéki területeiről származó, jobb életre vágyó gazdasági bevándorlók élnek. Ezek az emberek nem tudják fedezni a térségben jellemző magas lakhatási költségeket, ezért gyakran bádogból építenek maguknak olyan otthonokat, amelyekbe még a szennyvízelvezetés sincs bevezetve. Ebben a szegény közösségben gyakoriak a kilakoltatások és a rendőri erőszak, a közszolgáltatások színvonala pedig nagyon alacsony.  

Az AbM tagjai eltökélten próbálnak javítani az itt élők életkörülményein, például úgy, hogy nyíltan felszólalnak a helyi önkormányzat korrupciós ügyei ellen, iskolákat, közöségi konyhát és boltokat alapítanak. Hiánypótló tevékenységükre azonban fenyegetések, zaklatás és megfélemlítés a válasz: csak 2022-ben az AbM mozgalom három tagját gyilkolták meg eKhenanában.  

Írd alá a petíciót, és követeld, hogy a rendőrség vizsgálja ki az AbM tagjainak zaklatását és az ellenük elkövetett gyilkosságokat! 

Küldj üzenetet Thapelónak és az AbM tagjainak, hogy tudják, nincsenek egyedül!