A technológia fejlődése soha nem látott mértékben teszi egyre könnyebbé és kényelmesebbé, hogy kapcsolatot tartsunk másokkal, vásároljunk vagy ügyeket intézzünk online. Ugyanakkor a fejlődés egyre hatékonyabb eszközöket ad a kormányok és magáncégek kezébe is, hogy személyes adatainkkal és titkainkkal visszaéljenek, és azokat saját üzletei vagy politikai céljaik elérésére használják fel.

Globális tendencia, hogy gyakran bűnmegelőzési, bűnüldözési vagy terrorellenes intézkedésekre hivatkozva a kormányok korlátozzák az emberi jogainkat, és például erre hivatkozva lépnek fel a velük szemben kritikus személyekkel és szervezetekkel szemben, sokszor például személyes adataikkal visszaélve, a magánszférájukba való beavatkozással próbálnak meg nyomást gyakorolni. Ezek a lépések időnként formálisan ugyan megfelelnek a jogszabályok előírásainak, de kiterjesztő értelmezésükön keresztül gyakran visszaélésszerűen alkalmazzák őket.

A személyes adatok védelme nemcsak a jogvédők, újságírók vagy szivárogtatók védelme szempontjából fontos, hanem napjaink egyik legfontosabb emberi jogi kérdése, hogyan őrizhetjük meg a magánszféránkat, és mit tehetünk azért, hogy a magánszféránk tényleg a mienk maradjon, és mi dönthessük el, hogy abból mit osztunk meg másokkal.

Kiemelt feladatunk, hogy növekedjen a magyar lakosság, ezen belül is elsősorban a fiatalok internethasználatának tudatossága, különös tekintettel arra, ahogy a személyes adataikat kezelik és védik az online térben. Azt is fontos feladatunknak tartjuk, hogy fellépjünk a magyar kormány tömeges megfigyelést és tömeges adatgyűjtést célzó lépései ellen