Litvánia: A Baltic Pride-nak folytatódnia kell/ Lithuania: Baltic Pride march must go ahead

A városi bíróság helyt adott az ideiglenes litván főügyész kérelmének, melyben az a Pride menet felfüggesztését kéri közbiztonsági okokra hivatkozva annak ellenére, hogy a rendőrség biztosította a résztvevők védelmét az ellentüntetők támadásaival szemben.

„A litván hatóságoknak biztosítania kell, hogy a felvonulást mégis békében és zavartalanul tarthassák meg, minthogy a nemzetközi jog is arra kötelezi a hatóságokat, hogy mindenki számára garantálják az önkifejezés szabadságát és a gyülekezési jogot”- nyilatkozta John Dalhuisen, az Amnesty In ternational európai diszkriminációval foglalkozó szakembere.

„A főügyész kérelmével visszaélést követ el a törvényes keretekkel szemben, mely az emberi jogok súlyos megsértését eredményezi”.

 

A bíróság beleegyezett a felvonulás átmeneti felfüggesztésébe és a teljes bírósági meghallgatás csak a felvonulás után várható.

A Pride felvonulás Litvániában az első olyan esemény lenne, mely a leszbikus, meleg, biszexuális és transzszexuális (LMBT) személyek jogait támogatja.

 

A rendezvény szervezői, a Litván Meleg Liga, a Toleráns Fiatalok Egyesülete (Litvánia), a lett Mozaika nevű szervezet és az észt Meleg Fiatalok fellebeztek a menet betiltása ellen.

Az Amnesty International felszólítja a bíróságot, hogy adjanak helyt a fellebbezésnek, és vonják vissza a felfüggesztést, hogy a menetre sor kerülhessen.

 

Dalia Grybauskaite litván elnök úgy nyilatkozott, hogy amennyiben egy adott csoport vagy szervezet működését nem tiltják a törvények, azoknak minden joguk megvan az ország alkotmányában is biztosított szabad véleménynyilvánításhoz.

A vilniusi rendezvényen részt vesznek az Amnesty International aktivistái mintegy 20 országból a litván, lett és észt LMBT aktivistákkal együtt, hogy tiltakozzanak az LMBT személyekkel szembeni diszkrimináció és visszaélések ellen, és hogy biztosítsák a szabad véleméynnyilvánítás jogát a nyilvánosság előtt.

 

Az aktivisták felszólítják majd a balti államok kormányait, hogy azok lépjenek fel az LMBT személyekkel szembeni intolerancia és kirekesztés ellen.

„Az LMBT aktivisták a sokféleség és tolerancia, a törvény előtti egyenlőség, a szexuális orientáción és nemi identitáson alapuló antidiszkrimináció üzenetét fogják elvinni az utcákra” – mondta John Dalhuisen.

 

„Mindezt joguk van anélkül megtenni, hogy fenyegetésektől vagy fizikai bántalmazástól kellene tartaniuk. A hatóságoknak pedig támogatniuk kell őket ebben, mivel a nemzetközi jog is arra kötelezi őket, hogy megvédjék az LMBT közösségek jogait”.

 

A 2010-es Baltic Pride alatt az Amnesty International a következő eseményeken kíván részt venni:

Május 7., péntek

10.00-17.00 Az Amnesty International képviselői részt vesznek az „Emberi jogokkal a félelem és előítéletek ellen” című nemzetközi konferencián a Conti Hotelben

13.00-13.30 Baltic Pride sajtókonferencián való részvétel a Conti Hotelben

 

Május 8., szombat

12.00-14.30 Baltic Pride menet az egyenlőségért Vilnius központjában

Az Amnesty International képviselői mindeközben folyamatosan készen állnak, hogy interjút adjanak az eseményekről.

****************************

The city’s administrative court today agreed to an application by the Lithuanian Interim Attorney General to temporarily suspend the march on public security grounds despite police assurances that they are able to protect participants from attacks from counter-demonstrators.

“The authorities in Lithuania must ensure that the march goes ahead unobstructed and safely as they are obliged under international law to guarantee the rights to freedom to expression and assembly. Anything less will amount to discrimination,” said John Dalhuisen, Amnesty International’s expert on discrimination in Europe.

“The Attorney General’s application is an abuse of the legal process and will result in the violation of human rights.”

 

The march is Lithuania’s first in support of lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) people.

 

The organizers of the march, the Lithuanian Gay League, Tolerant Youth Organisation (Lithuania), the Latvian organization Mozaika, and the Estonian Gay Youth, are appealing against the suspension.

Amnesty International is calling for the appeal to be considered in time to lift the suspension before the march is due to take place.

Lithuanian President Dalia Grybauskaite said today that if groups or organizations are not banned by law, they have the right to express their opinion as guaranteed by the Constitution of the country.

Amnesty International activists from over 20 countries will take part in the events in Vilnius together with LGBT activists from Lithuania, Latvia and Estonia to protest against the discrimination and abuse LGBT people face and to assert their right to express themselves in public.

They will be calling on the governments of the three Baltic countries to tackle widespread intolerance and exclusion LGBT people.