Mikita Zalatarou

Mikita mindössze 16 éves volt, amikor letartóztatták, miután a belaruszi Homelben egy tüntetésről távozó tömegbe keveredett. A tinédzsert magánzárkában tartották, és a jelentések szerint megkínozták. Csatlakozz Mikita szüleihez, és követeld a szabadon bocsátását! 

Mikita apja szerint minden 2020 augusztusában kezdődött, amikor Mikita a délkelet-belaruszi Homel város főterén egy barátjára várt. A közelben az emberek nagyrészt békésen tiltakoztak a közelmúltbeli elnökválasztási eredmények ellen, amikor a rendőrség hirtelen oszlatni kezdte a tömeget. Mikita édesapja szerint a menekülő tömegből valaki odaszólt a fiúnak, hogy szaladjon, így ő is futásnak eredt. 

Másnap rendőrök jöttek Mikita ajtajához. Letartóztatták, megverték, és megvádolták, hogy az előző este Molotov-koktélt dobott két rendőr felé. Mikitát az őrizetben elektromos sokkolóval verték. A rendőrök ügyvéd és szülei jelenléte nélkül hallgatták ki Mikitát, és hat hónapra bezárták mielőtt eljárást indítottak volna ellene. 

Mikitát tömeges rendbontásért és illegális robbanóanyag használatáért ítélték el bizonyíték nélkül. A videófelvételek nem mutatták, hogy részt vett volna az erőszakos cselekményekben, és a tüntetésről szóló riportok sem számoltak be tömegzavargásról. Ennek ellenére a bíró 5 év fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetésre ítélte Mikitát. 

Szülei a fiúk szabadon bocsátását követelik. Segíts megvédeni Mikita jövőjét. Szólítsd fel a belarusz hatóságokat, hogy engedjék szabadon Mikitát, és biztosítsanak számára tisztességes eljárást! 

Követeljük Mikita szabadon bocsátását és egy tisztességes eljárás lefolytatását! Írd alá a petíciót!

Írj támogató üzenetet Mikita, és mi eljuttatjuk hozzá! 

Rád mi hatna pozitívan? Gondold át, hogy mit olvasnál szívesen, ha Mikita helyében lennél. Mi tartaná benned a lelket? Mi nevettetne meg?

Jó, ha angolul írsz, de nem muszáj. Írhatsz magyarul, de rajzolhatsz is. A lényeg, hogy Mikita érezze: nincs egyedül.

Online üzeneted küldd el az aktivizmus@amnesty.hu címre, a kézzel írott leveleket pedig postán várjuk a budapesti, pécsi és szegedi irodáinkban.