Lelkiismereti fogolynak nyilvánította az Amnesty International Osman Kavala török civil jogvédőt és hat társát

Az Amnesty International ma hét, Törökországban koholt vádak alapján bebörtönzött személyt nevezett meg lelkiismereti fogolyként.

A döntés két hónappal azután született, hogy az aktivistákat, köztük Osman Kavala neves filantrópot és emberi jogi aktivistát egy látszatper végén elítélték, amikor a fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte korábbi felmentő ítéletüket.

“E hét ember lelkiismereti fogolyként való megnevezése annak az igazságtalanságnak az elismerése, amelyet az önkényes fogva tartástól és a politikai indíttatású vádemeléstől kezdve a kirakatperig és az elítélésig elszenvedtek” – mondta Agnès Callamard, az Amnesty International főtitkára.

“Az igazságtalanság, amelynek ez a hét ember ki volt téve, jelképes példája annak, amit olyan sokan elszenvedtek Törökországban az emberi jogok drákói elnyomása miatt.”

Április 25-én Osman Kavalát “kormány megdöntésének kísérlete” miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A hatóságok azt állították, hogy vezető szerepet játszott a 2013-as, nagyrészt békés Gezi parki tömegtüntetésekben, de nem szolgáltattak bizonyítékot állításaik alátámasztására. A férfi 2017 novembere óta van börtönben.

Hét vádlott-társát, Mücella Yapıcı építészmérnököt, Tayfun Kahraman várostervezőt, Can Atalay ügyvédet, Mine Özerden dokumentumfilm-rendezőt, Çiğdem Mater filmproducert, Hakan Altınay felsőoktatási igazgatót és Yiğit Ekmekçi egyetemalapítót szintén Osman Kavala segítése miatt ítélték el. Hatan közülük azonnal börtönbe kerültek, és mindannyian 18 év büntetést kaptak. A hetedik vádlott, Yiğit Ekmekçi ellen elfogatóparancsot adtak ki.

“A Gezi parki vádlottakkal szemben elkövetett megdöbbentő igazságtalanság ismét leleplezi, hogy Törökország igazságszolgáltatási rendszere miként vált a másként gondolkodók elhallgattatásának elnyomó eszközévé” – mondta Agnès Callamard.

“Minden egyes nap, amelyet rácsok mögött töltenek, sérti az igazságosság és az emberi jogok fogalmát, olyan elveket, amelyek betartására a török állam elkötelezte magát, de amelyeket ismétlődően és könyörtelenül megsért. A Gezi parki vádlottak lelkiismereti foglyok, akiket azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engedni.”

A lelkiismereti fogoly kifejezést az Amnesty International alkotta meg, és olyan esetekben alkalmazza, amikor valakit kizárólag meggyőződései, vagy neme, etnikai származása, szexuális orientációja, bőrszíne miatt börtönöztek be, vagy helyeztek más fizikai korlátozás alá.

Ha valaki lelkiismereti fogoly státuszt kap, az nagyobb láthatóságot kölcsönöz az ügyének a nemzetközi szintéren, és növeli annak a valószínűségét, hogy más kormányok és szervezetek is kampányolni kezdenek a foglyok azonnali szabadon bocsátásáért. A lelkiismereti fogoly státusz megadása egyben tisztelgés is Osman Kavala és társai felé, akik súlyos személyes kockázat árán is kiálltak és felszólaltak azért, amiben hisznek.

SÜRGŐS AKCIÓ

Engedjék szabadon Osman Kavalát és a bebörtönzött török jogvédőket!

CSELEKEDJ