Küzdelem őseik földjéért 

Pabai és Paul közössége, kultúrája és szülőföldje a klímaváltozás miatt a pusztulás szélén áll. A két idős aktivista most bíróságra viszi az ausztrál kormányt, mert nem tesznek eleget a klímaváltozás katasztrofális következményeinek megakadályozása érdekében.  

Pabai és Paul az Ausztrália legészakibb részén fekvő Torres-szorosban élő Guda Maluyligal közösség őslakos vezetői. Őseik évezredek óta élnek ezeken a szigeteken, a klímaváltozás miatt azonban nemzedékről nemzedékre szálló kultúrájuk, hagyományaik, spirituális kötelékeik most a pusztulás szélén állnak.  

A tengerszint emelkedése a két aktivista szülőföldjén évről évre egyre nagyobb károkat okoz: elmossa a partot, tönkreteszi a szent helyeket és a temetőket, ahol az őslakos közösség ősei nyugszanak, megrongálja a kerteket, veszélyezteti a szigetvilág ellátását és infrastruktúráját.  

Paul és Pabai szerint annak érdekében, hogy ezt megelőzzék, határozottabb kormányzati fellépésre van szükség, ezért bíróságra viszik az ausztrál kormányt. Azzal érvelnek, hogy az ország vezetői nem tesznek eleget azért, hogy felvegyék a harcot a klímaváltozás hatásaival.  

Sürgős intézkedések nélkül az elkövetkező években a Torres-szoros szigetvilágának jelentős területei válnak majd lakhatatlanná, ami miatt az itt élők kénytelenek lesznek máshová költözni. “Ezeken a szigeteken születünk. A sziget az édesanyánk, az identitásunk része. Harcos családjaink évezredeken át mindenkit elűztek, aki megpróbálta elvenni tőlünk a szülőföldünket. Most azonban félő, hogy a klímaváltozás elleni harcot elveszítjük.” – írta le a helyzetet Pabai.  

Írd alá a petíciót, és követeld, hogy az ausztrál állam védje meg a Torres-szorosban élő őslakos közösségek jogait, a globális kötelezettségvállalásnak megfelelően pedig sürgősen csökkentse a szén-dioxid-kibocsátását! 

Küldj üzenetet Pabainak és Paulnak, hogy tudják, nincsenek egyedül!