Kolumbia kormánya hamis képet sugall az emberi jogok helyzetéről

A hatóságok mindent tagadnak, még azt sem ismerik el, hogy fegyveres összecsapások történnek az országban, azonban a lakosság egészen másról számol be – mondta el Marcelo Pollack, az Amnesty International Kolumbia- kutatója. Nem lehet úgy megoldani egy problémát, hogy még a létezését sem ismerjük be, és a tagadás ebben az esetben emberek bántalmazásához és halálához vezet.

Az Amnesty International jelentése tükrözi legpontosabban az emberi jogok állását ebben a dél-amerikai országban. Eszerint, míg egyes emberi jogi mutatók – például az emberrablások száma és egyes városok közbiztonsága – javultak az elmúlt évek során, számos esetben romlott a helyzet.

A tanulmány a kolumbiai kormány valótlan állításairól is lerántja a leplet, melyek szerint már nem működnek paramilitáris erők az országban, az emberi jogi visszaélések elkövetőit felelősségre vonják, a társadalmi aktivisták és a szakszervezetek pedig szabadon tevékenykedhetnek.

Kolumbia lakói 40 éve szenvednek a hatóságok, félkatonai szervezetek és gerillacsoportok közötti fegyveres konfliktusok miatt, bár a probléma kevés figyelmet kap a nemzetközi nyilvánosság részéről. Az áldozatok mindeközben a kormány védelmére sem számíthatnak. A helyzet csak akkor változhat meg, ha a kormány és a gerillacsoportok távol tartják a civileket a harcoktól.

Az Amnesty International tanulmánya szerint 2006-ban 1300, 2007-ben 1400 civil esett áldozatul az összecsapásoknak Kolumbiában. Azokban az esetekben, melyekben az elkövető kiléte ismert legalább 330 halálesetért a hatósági rendfenntartók felelősek, legalább 300-ért a paramilitáris szervezetek, és nagyjából 260-ért a gerillaalakulatok.

2006-ban 220 ezer kolumbiait kényszerítettek lakóhelye megváltoztatására, 2007-ben már 305 ezret. Legalább 190 ember tűnt el a hatóságok és a félkatonai csoportok tevékenysége nyomán, vagy gerillák emberrablásai következtében. 2006-ban ez a szám nagyjából 180 volt.

Az Amnesty International felszólítja a konfliktus valamennyi résztvevőjét, hogy fejezzék ki szándékukat az emberi jogi visszaélések megszüntetésére. Az emberi jogi szervezet emellett a nemzetközi közösséget is komolyabb szerepvállalásra kéri annak érdekében, hogy a konfliktusban érintett mindkét fél betartsa és tiszteletben tartsa a kolumbiai lakosság emberi jogait.

Háttér
Az Amnesty International „Hagyjatok minket békében! Civil célpontok a kolumbiai fegyveres összecsapásokban” c. jelentése átfogó képet nyújt a kolumbiai emberi jogi helyzetről. A jelentés ajánlásokat tartalmaz a kormány és a gerillaerők számára, melyek alkalmazása hozzájárulna az országban zajló emberi jogi helyzet megoldásához.

A jelentés azon személyek és közösségek történetét meséli el, akik a leginkább elszenvedik az összecsapásokat: lakóhelyükről erőszakosan kitelepített, vagy meggyilkolt afrikai származású őslakos és földművelő csoportokét, emberrablások, nemi erőszak áldozatainak történetét, paramilitáris és gerillaszervezetekbe toborzott – és gyakran taposóaknák által megcsonkított – gyerekkatonákét. Szó esik továbbá olyan közösségekről, akik kiálltak a jogaikért és mindent megtettek, hogy kimaradhassanak a harcokból, emberi jogi aktivistákról és szakszervezeti tagokról, akik az életüket áldozták az emberi jogok védelméért.

 
A jelentés elérhető a www.amnesty.org honlapon.

Téma