Kína szabadon engedte a korábban fogva tartott Ai Weiwei-t és társaitAi Weiwei és üzlettársai csak néhányak azon 130 aktivista, ügyvéd, blogger és „internetes civil aktivista” közül, akiket február óta őrizetbe vettek, erőszakos körülmények között eltűntettek, zaklattak vagy házi őrizetben tartottak.A továbbra is őrizetben levők között van Tang Jingling, egy guangdongi ügyvéd, aki 2011. február 22-én tűnt el, és akit a jelentések szerint már korábban is házi őrizetben tartották „felforgató tevékenységre való felbujtás” vádjával.Barátai úgy vélik, hogy Tangot, aki az elégtelen munkakörülmények és a fizetés nélküli munka ellen tiltakozó munkásokat védte, a hatóságok valószínűleg egy államilag üzemeltetett kiképző központban tartják fogva Panyu városában, Guangdongban.

Szintén őrizet alatt tartják Liang Haiyi „internetes civil aktivistát”, akit a beszámolók szerint a rendőrség február 19-én szállított az észak-kínai Harbin városába azzal a váddal, hogy az interneten videókat és információt osztott meg a „Jázmin forradalomról”.Liang ügyvédje megerősítette, hogy a vád ellene „az állami hatalom ellen való uszítás”.

Az államot kritizálók elleni fokozott fellépés annak tudható be, hogy a kínai vezetés fél egy, a közel-keleti és észak-afrikai események által inspirált „Jázmin forradalomtól”.


Ai Weiwei szerda óta van szabadlábon, sofőrjét, Zhang Jinsong-ot – unokatestvérével együtt – pedig az azt következő napon engedték ki a börtönből.A rendőrség valószínűleg mind a két férfit folyamatos megfigyelés alatt tartja, annak ellenére, hogy a kínai hatóságok nyilvánosan mindössze annyit mondtak, Ai Weiwei nem hagyhatja el Pekinget, nem pedig azt, hogy házi őrizet alatt lenne.

Amennyiben felszólítják rá, Ajnak azonnal meg kell jelennie a rendőrségen. Ai Weiwei-nek sikerült néhány riporterrel informálisan beszélnie, de állítása szerint nem adhat a média képviselőinek interjút, nem használhatja a Twittert, sem pedig az egyéb közösségi kommunikációs csatornákat.

A Külügyminisztérium szóvivője, Hong Lei úgy nyilatkozott, hogy Ai Weiwei szabad helyváltoztatásának a korlátozása egy évig marad érvényben, mindaddig, amíg az „ügyét vizsgálják”.

A kínai hatóságok hivatalosan nem neveztek meg semmilyen bűncselekményt, ami alapján letartóztatták, megvádolták vagy megbüntették Ai Weiwei-t. Mindössze annyit mondtak, hogy Ai állítólagos gazdasági bűncselekményeket „vallott be”.„Mivel Ai Weiwei-t semmilyen jogsértéssel nem vádoltak meg, aggódunk amiatt, hogy a rá kiszabott jogkorlátozások önkényesek. Ezek sértik a véleménynyilvánítás, az egyesülés és a helyváltoztatás szabadságát való jogot, és ezért fel kell oldani ezen korlátozásokat” – nyilatkozta Cathrine Baber.