Kína: Az Amnesty International felszólítja Kínát Tibet megnyitására

A szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a kínai kormány által tett fokozott biztonsági intézkedések az évfordulóhoz közeledve nagy valószínűséggel csak rontanak a már amúgy is feszült helyzeten.   

Az extrém biztonsági intézkedések csak  növelik a feszültséget, és még  több emberi jog megsértéséhez vezetnek, jelentette ki Roseann Rife, az Amnesty International ázsiai—csendes óceáni régiójának helyettes programigazgatója. 2008 márciusa óta szigorúan ellenőrzik az információk kiáramlását a régióból. A külföldi újságírókat csakis a kormány által szervezett csoportos túrák keretében engedik be, az ENSZ felügyelőknek pedig mindenféle hozzáférést megtiltottak. 

A folyamatos zárlat és a fokozott katonai jelenlét ellenére az Amnesty International számos, a lakosság ellen elkövetett emberi jogi sérelemről szerez tudomást, többek közt önhatalmú elfogatásokról és letartóztatásokról, békés tüntetők és lelkiismereti foglyok hosszabb fogvatartásáról és bebörtönzéséről, kínzásokról és másfajta rossz bánásmódokról, vélemény, egyesülési és gyülekezési jogok valamint a tibeti lakosság azon jogának megsértéséről, hogy megőrizhesse kultúráját, nyelvét és vallását.

A hatóságoknak kötelessége azonnal megnyitni Tibetet, és beengedni a régióba független emberi jogi megfigyelőket és a nemzetközi sajtót, mondta Roseann Rife. Ugyancsak meg kellene nyitnia kapuit az ENSZ emberi jogi szakemberei előtt.

Egy a kormány által nemrég nyilvánosságra hozott fehér könyv mindenfajta tüntetést nyugati, Kína-ellenes erők lázongást keltő kísérleteinek nevezi.  

A kormány álláspontja annak a jele, hogy a kínai hatóságok nem veszik tudomásul a tibeti lakosság régóta fennálló sérelmeinek súlyosságát, ami egy elhibázott álláspont, ha a kormány célja a  a társadalmi stabilitás, mondta Roseann Rife.