Két újabb európai döntés szerint is jogsértően jár el a kormány

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága ma úgy döntött, hogy a magyar kormány megsértette a transznemű emberek magánélethez való jogát azzal, hogy nem biztosított számukra megfelelő eljárást nemük jogi elismerésére (nem- és névváltoztatás). Ezzel párhuzamosan a luxembourgi Európai Unió Bírósága pedig azért marasztalta el Magyarországot, amiért a jelenlegi szabályok szerint csak Magyarországon kívül lehet menedékeljárást indítani.

„A transznemű és a menedéket kereső emberek is áldozatai a magyar kormány évek óta tartó jogsértő lépéseinek. Mindkét mai bírósági döntés egyértelművé teszi, hogy a magyar kormány jogsértő módon jár el, amikor sem megfelelő menedékeljárást, sem a nem jogi elismerését nem biztosítja.” – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.    

„A strasbourgi bíróság döntése nagyon fontos üzenet a transz közösség és a kormány számára is. Azt jelzi, hogy a gyors, átlátható és elérhető eljárásért folytatott harcnak még közel sincs vége, az ország vezetőinek pedig azonnal véget kell vetniük a szexuális és nemi kisebbségek elleni gyűlöletkeltő kampányuknak, és garantálniuk kell az egyenlő jogokat számukra.”

„Az uniós szabályok szerint mindenkinek joga van menedéket kérni egy másik országban. Nevetséges és jogellenes, hogy Magyarország arra kényszeríti az embereket, hogy először a kijevi vagy a belgrádi nagykövetségen nyújtsanak be úgynevezett szándéknyilatkozatot, hogy aztán – ha engedélyt kapnak – Magyarország területére léphessenek, ahol aztán már valódi menedékkérelmet adhatnak be. Az EU Bíróságának döntése egyértelművé teszi, hogy a magyar kormánynak fel kell számolnia a jogsértő eljárást, és vissza kell állítania, hogy az ország területén is lehessen hatékonyan, könnyen és gyorsan menedéket kérni.”

Háttér

A nemi jogi elismerésére vonatkozó döntés során az Emberi Jogok Európai Bírósága alapvetően a 2020. május 29-e előtti jogi környezetet vizsgálta, vagyis az úgynevezett 33-as szakasz elfogadása előtti állapotot, amely teljesen megszüntette a nem- és névváltoztatás lehetőségét.