Jóvátételt követel a Facebooktól a mianmari kegyetlenkedésekben játszott szerepükért  

A Facebook algoritmusai felerősítették a mianmari rohingyák ellen irányuló gyűlöletbeszédet és uszítást, tovább rontva ennek az amúgy is szenvedő közösségnek a helyzetét. A Facebook tulajdonosának, a Metának felelősséget kell vállania, és jóvátételt kell fizetnie a rohingyák etnikai tisztogatásában játszott szerepéért.  

Hat évvel ezelőtt Sawyeddollah, akinek a focizás volt a hobbija, arról álmodott, hogy egyszer orvos lesz. Csakhogy 2017-ben, 15 éves korában fenekestül felfordult az élete.  

Mianmar hadserege ugyanis etnikai tisztogatási kampányt indított a rohingya népcsoport ellen, amely egyébként is súlyos, az állam által is támogatott hátrányos megkülönböztetéssel küzd évtizedek óta. A mianmari hadsereg katonái több ezer rohingyát gyilkoltak, erőszakoltak és kínoztak meg, falvaikat pedig porig égették.  

Sawyeddollah és családja az erőszak elől menekülve tizenöt napon keresztül gyalogolt a bangladesi Cox’s Bazar menekülttáborig, ahol ma is élnek.  

Sawyeddollah ma már nem orvosnak, hanem ügyvédnek készül, hogy igazságot szolgáltathasson szenvedő közösségének. Tanulmányai mellett azért kampányol, hogy a Facebook tulajdonosa, a Meta vállaljon felelősséget az elkövetett atrocitásokban játszott szerepéért. A támadásokat megelőzően a Meta algoritmusai éveken át fokozták a rohingyaellenes tartalmak láthatóságát a Facebookon, ezzel felerősítve a mianmari hadsereg erőszakos akcióit. 

Bár Sawyeddollah és családja mindent elveszített, a fiú továbbra sem adta fel a reményt. Néhány társával együtt jóvátételt követelnek a Metától, amit többek között a Cox’s Bazarban élő gyerekek oktatására fordítanának. Sawyeddollah hisz abban, hogy az oktatás segíthet újjáépíteni a rohingya közösség romokban heverő életét.  

Írd alá a petíciót, és szólítsd fel Te is a Metát, hogy vállaljon felelősséget, és fizessen jóvátételt a rohingya embereknek! 

Küldj üzenetet Sawyeddollah-nak, hogy tudja, rád is számíthat!